Mainos

Useita kiipeilijöitä kuoli Mount Everestillä – tärkeä tasanne romahti

Australialainen vuorikiipeilijä on kuollut Mount Everestillä, kertoo Himalayan Times-lehti. 54-vuotias mies oli kokenut kiipeilijä, mutta oli sairastunut vuoristotautiin 8 000 metrin korkeudessa ja kääntynyt alas vuorelta.

Sunnuntain aikana Everestillä kuoli myös amerikkalainen ja slovakialainen kiipeilijä.

Tänä keväänä vuoren 8 848 metriä korkealle huipulle pyrkii ennätysmäärä kiipeilijöitä. Nepalin viranomaiset ovat tällä kiipeilykaudella myöntäneet 373 lupaa kiivetä Everestille Nepalin puolelta. Koska jokaisen mukana seuraa sherpa, eli nepalilainen vuoristo-opas, on huipulle menossa kaikkiaan yli 750 ihmistä. Vaarana on, että huipulle syntyy jopa jonoja.

Kiipeilyä vaikeuttaa se, että huipun tuntumassa sijaitseva Hillary Step -tasanne on romahtanut, kirjoittaa Guardian. Romahduksen uskotaan tapahtuneen jo vuoden 2015 maanjäristyksessä, mutta siitä saatiin varmistus vasta nyt, kun alueella on vähemmän lunta. Brittiläinen vuorikiipeilijä Tim Mosedale arvioi, että romahdus tekee huipulle nousemisen entistä vaarallisemmaksi, koska tasanteen paikalla on nyt epävakaa kasa irtokiviä. Paikalle saattaa nyt muodostua vaarallinen pullonkaula, jossa kiipeilijät joutuvat odottamaan vuoroaan vaikeissa olosuhteissa.

Tasanne oli nimetty Edmund Hillaryn mukaan, joka yhdessä sherpa Tenzing Norgayn kanssa nousi huipulle ensimmäisenä vuonna 1953.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.