Mount Everestillä kuollut eniten ihmisiä vuosiin – kiipeilylupia myönnettiin ennätysmäärä

Ainakin 12 kiipeilijä on kuollut ja viiden kadonneen pelätään menehtyneen Mount Everestin tämän vuoden pääkiipeilykauden aikana, joka on juuri päättynyt.

Kuolleita on eniten sitten vuoden 2015, jolloin maanjäristyksen laukaisema lumivyöry tappoi 18 ihmistä.

Viisi kertaa Everestin huipulle noussut uusiseelantilainen opas Guy Cotter totesi Reutersille, että 8 849 metrisen vuoren huipulle haluavilla pitäisi olla nykyistä aiempaa enemmän kiipeilykokemusta.

Everest-onnettomuuksien on viimeistään 1990-luvulta lähtien katsottu usein johtuvan ruuhkien lisäksi siitä, että maailman korkeimman vuoren huipulle pyrkii aiemmin vain vähän kiipeilleitä ihmisiä.

– Osa ongelmaa on se, että heikoimmat asiakkaat ovat vähemmän kokeneiden operaattorien listoilla, Cotter sanoi Reutersin mukaan.

Tämän vuoden 12 vahvistetusta kuolonuhrista kolme on nepalilaisia sherpoja, jotka kuolivat, kun vuorelta vyörynyt jäämassa iskeytyi heihin huhtikuussa.

Loput yhdeksän menehtyivät viranomaisten mukaan sairauksiin tai väsymykseen. Vuoristotauti on suuri haaste kiipeilijöille.

Cotterin mukaan Nepalissa toimii monia kiipeilypalveluita tarjoavia yrityksiä, jotka "eivät ymmärrä, miten onnettomuuksia vältetään".

– Ja kun asiat menevät vikaan, ei heillä ole prosesseja, joilla niistä selvitään, hän jatkoi.

Nepal myönsi keväällä ennätykselliset 478 kiipeilylupaa Everestille. Nepalin hallinnon turismiosaston viranomaisen mukaan maa harkitsee tiukempia rajoituksia, mutta ei Reutersin mukaan tarjonnut konkreettisia yksityiskohtia.

6,7 prosenttia Nepalin bruttokansantuotteesta tulee turismista, kertoo The World Bank. Vuorikiipeily ja vaellusretket ovat Nepalin turismin ytimessä ja työllistävät suuria määriä ihmisiä maan syrjäseuduilla, joissa muut elinkeinomahdollisuudet ovat niukat.

Lue myös:

    Uusimmat