Useissa maissa höllennyksiä koronarajoituksiin tänään – Espanjassa voi tilata oluen terassilla

Useissa maissa höllennyksiä koronarajoituksiin tänään – Espanjassa voi tilata oluen terassilla 1:46
Useissa maissa höllennyksiä koronarajoituksiin.

Useissa Euroopan maissa on tänään maanantaina ryhdytty purkamaan koronavirukseen liittyviä rajoituksia. Norjassa yleisötapahtumia saa järjestää jo 50 hengelle ja koulut avautuvat tällä viikolla. Saksassa Bundesliiga käynnistyy 16.5. suljetuin ovin. Espanjassa saa tänään nauttia oluen terassilla. 

Norjassa koulut auki tällä viikolla

Norja on siirtymässä Suomen lailla tukahduttamistaktiikasta viruksen kontrollointitaktiikkaan. Tavoitteena on mahdollistaa palvelujen, tapahtumien ja bisneksen avautuminen kesään mennessä niin paljon kuin mahdollista. 7.5. on tullut voimaan jo kokoontumisrajoituksen muutos viidestä hengestä kahteenkymmeneen, kunhan varoetäisyyksiä noudatetaan. Myös urheilussa joukkueharjoittelu on sallittua ylläolevalla rajoituksella, sekä urheiluhallit ovat saaneet luvan avata ovensa.

Yleisiä tapahtumia saa järjestää maksimissaan 50 hengelle, kunhan järjestäjä huolehtii turvallisuusvälien noudattamisesta. Koulut tullaan avaamaan 15.5.2020 mennessä kaikille koululaisille. Lukiot, yliopistot ja korkeakoulut jatkavat etäopetuksella. Juomaravintolat voivat avata ovensa kesäkuun alusta, kunhan varoetäisyyksiä noudatetaan. Samaan aikaan voidaan avata myös huvipuistot.

Kesäkuun puolivälissä tapahtumien yleisörajoituksia höllennetään 50 hengestä 200 henkeen. Samalla voidaan avata kuntosaleja, vesipuistoja ja muita palveluja. Myös Norjan ylätason jalkapallosarjat voivat aloittaa kautensa 15.6.2020.

Saksassa Bundesliiga käynnistyy 

Saksassa suuret kaupat ovat saaneet avata jo ovensa. Myös pienimmät koululaiset palaavat kouluihin, kun koulut avautuvat osittain. Bundesliiga käynnistyy lauantaina 16.5. ensimmäisenä suurena jalkapalloliigana Euroopassa. Ottelut pelataan suljetuin ovin. Suuret tapahtumat ja festivaalit pysyvät kuitenkin kiellettyinä elokuun loppuun saakka. 

Ranska sallii matkustamista maan sisällä

Myös Ranskassa rajoituksia höllennetään tänään maanantaina. Matkustaminen autolla sadan kilometrin päähän kotoa sallitaan. Pidemmät matkat vaativat erityisen luvan. Kaupat ja ostoskeskukset avautuvat, mutta baarit pysyvät suljettuina. 

Myös peruskoulut avautuvat ala-asteikäisille tänään, mutta luokkien koko rajoitetaan 15 henkeen ja kaikkien on pakko pitää kasvosuojuksia. Kokoontumisrajoitus on Ranskassa voimassa kymmenelle hengelle. 

Tanska avaa tänään kahvilat ja ostoskeskukset

Tanskassa kokoontumisrajoitus on yhä voimassa 10 hengelle. Peruskoulut ala-asteikäisille on jo avattu aiemmin, yläasteikäiset palaavat kouluihin 18.5.2020. Kahvilat ja ostoskeskukset voivat avautua tänään. Kesäkuun alussa 8.6. on tarkoitus avata elokuvateatterit, museot sekä lukiot. Kuntosalit ja yökerhot on tarkoitus avata vasta elokuussa. 

Espanjassa saa nauttia oluen terassilla

Tiukkojen koronarajoituksien kohteena olleessa Espanjassa alettiin höllentää rajoituksia vaiheittain 4.5.2020. ihmiset voivat jälleen tavata perhettään ja ystäviään alle kymmenen hengen kokoontumisissa. Kouluja avataan osittain toukokuun lopussa, mutta koulujen täysi avaaminen voi mennä syyslukukauteen.

Tänään ravintoloiden ja kahviloiden terassit saavat myös aueta, mutta asiakkaiden määrää rajoitetaan. Baarit ja ravintolat avaavat ovensa 10.6.2020, mutta ne saavat ottaa sisään asiakkaita vain puolella kapasiteetilla. 

Italiassa hautajaiset sallittuja

Italiassa, jossa koronavirus teki pahoja tuhoja, saa nyt järjestää hautajaiset, jos paikalla on enimmillään 15 ihmistä. Ulkonaliikkumiskiellosta toukokuun alussa vapautuneet italialaiset saavat liikkua jo kotinsa ulkopuolella.

Katolinen kirkko voi alkaa pitää messujaan 18.5. ja samalla odotetaan myös kauppojen, museoiden ja kirjastojen. Myös urheilujoukkueet voivat aloittaa joukkueharjoitukset silloin. 

Baarien ja ravintoloiden, jotka tarjoavat takeaway-annoksia, odotetaan aukeavan 1. kesäkuuta, kuten myös kampaamoiden ja kauneussalonkien. Koulut eivät aukea ennen syyslukukautta.

Britanniassa ihmiset takaisin työpaikoille

Britanniassa ihmisiä puolestaan kehotetaan palaamaan töihin, mikäli he eivät voi tehdä etätöitä. Kehotus koskee muun muassa rakennusalan työntekijöitä.

Pääministeri Boris Johnsonin sunnuntainen päätös sai kritiikkiä ammattiliittojen johdolta, kertoo brittilehti Guardian. Johnsonin päätös koskee ainoastaan Englantia. Wales, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti suosittelevat edelleen pysymään kotona.

Lue myös:

    Uusimmat