"Useat perheenjäseneni ovat kadonneet, entä jos he ovatkin yhä elossa?" – Pelastustyöntekijät kaivavat ruumiita raunioista Indonesiassa

Dronevideo Indonesiasta: tsunami pyyhki rannan rakennukset maan tasalle 2:59

Indonesiassa uhrien etsiminen jatkuu viimeviikkoisen luonnonkatastrofin jäljiltä. Maan presidentti Joko Widodo on sanonut, että kaikki uhrit täytyy löytää. Viime viikon perjantaina Sulawesin saarta runnelleet maanjäristys ja tsunami surmasivat lähes 1600 ihmistä.

Ainakin satojen ihmisten uskotaan olevan hautautuneita vähitellen kuivuvaan mutaan Palun kaupungin ympäristössä. Maanjäristyksen laukaisemat mutavyöryt peittivät alleen kokonaisia yhteisöjä.

Ranskalaisen pelastusryhmän jäsen Arnaud Allibert kertoo, että uhrien etsiminen sortuneiden rakennusten raunioista on raskasta. Allibert on osallistunut etsintöihin Petobon tuhoutuneessa kylässä.

– Yritämme raivata kaiken ylimääräisen rojun päältä ja katsomme, löytyykö ruumiita, Allibert sanoo.

– Jos näemme ruumiinosia, kaivamme koko ruumiin näkyviin.

Allibertin mukaan myöhemmin raivaustöihin osallistuvat myös kaivinkoneet, jotka kaivautuvat syvemmälle maaperään.

Uhriluku noussee vielä

Tällä hetkellä maanjäristyksen ja tsunamin virallinen uhriluku on 1 571, mutta sen ennakoidaan vielä nousevan. Tähän mennessä suurin osa uhreista on löytynyt Palun kaupungista, mutta syrjäisemmissä kylissä etsinnät ovat vasta alkuvaiheessa.

Allibert sanoo, että kaikkien uhrien löytäminen voi viedä kuukausia.

– Kaivuutyöt voivat kestää neljä tai viisi kuukautta, jotta kaikki maa-aines saadaan poistettua. Koneet joutuvat kaivamaan todella varovasti ja vähän kerrallaan, koska alla saattaa olla ruumiita.

Pieni toivo eloonjääneistä

Paikalliset ovat järkyttyneitä katastrofista ja pyytävät pelastustyöntekijöiltä apua läheistensä löytämiseen.

– Täällä on paljon ruumiita, Irwan, 37, kertoo.

Hän pitää vielä yllä toivoa siitä, että joku omista sukulaisista voisikin löytyä hengissä. 

– Useat perheenjäseneni ovat kadonneet. Missä he ovat? Entä, jos he ovatkin yhä elossa? Tarvitsemme apua heidän löytymiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat