670 ihmisen pelätään kuolleen Papua-Uuden-Guinean katastrofissa: "Vuori sortui ihmisten ollessa nukkumassa"

Etsintä- ja pelastusoperaatio jatkuu Papua-Uudessa-Guineassa 1:29
Katso video: Etsintä- ja pelastusoperaatio jatkuu Papua-Uudessa-Guineassa.

YK:n arvion mukaan jopa 670 ihmistä on saattanut kuolla perjantaisessa maanvyörymässä Papua-Uudessa-Guineassa.

Mungalo-vuorelta liikkeelle lähtenyt maanvyörymä on arvion mukaan voinut haudata alleen yli 150 taloa, kertoi YK:n alaisen Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön edustaja tänään.

Jatkuva sade, vaikeakulkuinen maasto, tärveltyneet tiet ja maan liikkuminen ovat vaikeuttaneet pelastustöitä ja avun saamista perille.

– Tilanne on kammottava, ja maa jatkaa liikkumistaan. Vesi jatkaa valumista, ja tämä asettaa kaikki valtavaan vaaraan, kertoo järjestön edustaja Serhan Aktoprak, joka valvoo pelastustöitä.

Aktoprakin mukaan yli tuhat ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Ruokaviljelmien ja vedenlähteiden kerrotaan lähes täysin tuhoutuneen maanvyörymästä kärsineellä alueella.

Aktoprakin mukaan työkoneiden puutteessa ihmiset käyttävät muun muassa lapioita, omatekoisia työkaluja ja talikoita kaivaakseen esiin maan alle hautautuneita.

Pelastustöissä tarvitaan kipeästi raskasta kalustoa, mutta sitä vasta odotetssn saapuvaksi alueelle.

Maanvyörymä iski syrjäiseen Engan provinssiin varhain perjantaina paikallista aikaa, minkä jälkeen etsinnät ovat jatkuneet tauotta.

Pelastustyöntekijä Omer Mohamud kuvailee kadonneitaan etsiviä asukkaita syvästi traumatisoituneiksi. Uhriluvun tarkentumisessa on arvioitu voivan kestää useita päiviä tai jopa viikkoja. Lauantai-iltaan mennessä oli löydetty viisi ruumista.

Väkivaltaisuudet vaikeuttaneet avustustöitä

Avustustöitä ovat osaltaan vaikeuttaneet myös tuoreet väkivaltaisuudet.

Väkivaltaisuudet leimahtivat turma-alueelle johtavan ainoan avoinna olevan reitin varrella, ja sotilaat joutuivat turvaamaan avustuskuljetusten perille pääsyä.

Aktoprakin mukaan väkivaltaisuudet eivät liittyneet aluetta kohdanneeseen luonnonkatastrofiin vaan heimojen välisiin kiistoihin. Hänen mukaansa pelastustyöntekijöiden työskentelyolosuhteet ovat erittäin vaaralliset.

Joissakin kohdissa maanvyörymän arvioitiin olevan kahdeksan metriä syvä, ja vuorenrinnettä alas vyöryi henkilöauton kokoisia lohkareita.

Asukkailla ei ollut aikaa paeta

Paikallinen yhteisöjohtaja Steven Kandai kuvailee, ettei monilla asukkailla ollut lainkaan aikaa paeta maanvyöryä.

– Maanvyörymä oli aivan yhtäkkinen. Vuori vain sortui aivan yhtäkkiä ihmisten ollessa vielä nukkumassa, hän kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

Maanvyörymän on arvioitu saattaneen aiheutua rankkasateista, joita alueella on ollut viime viikkoina. On tutkitusti havaittu, että ilmastonmuutoksen aiheuttamat sademäärien muutokset voivat lisätä maanvyörymien riskiä Papua-Uudessa-Guineassa.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 26.5.2024 kello 17.26.

Lue myös:

    Uusimmat