USA yritti syöstä vallasta, kerskui selvinneensä salamurhayrityksistä – näistä asioista Fidel Castro muistetaan

Kuuban pitkäaikainen johtaja Fidel Castro, 90, on kuollut. Asiasta ilmoitti hänen veljensä, Kuuban nykyinen presidentti Raul Castro televisiossa.  

Raul Castron mukaan Fidel kuoli perjantai-iltana kello 22.29 paikallista aikaa. Fidel on määrä tuhkata jo varhain lauantaina paikallista aikaa hänen toiveensa mukaisesti, Raul Castro kertoi.  

 Vallassa 1950-luvulta lähtien

-Fidel Castro syntyi 13. elokuuta 1926 Itä-Kuubassa.

-Opiskeli nuorena oikeustiedettä, mutta ryhtyi ajamaan vallankumousta sotilasdiktaattori Fulgencio Batistan syrjäyttämiseksi.  

-Joutui vankilaan vuonna 1953 osallistuttuaan epäonnistuneeseen iskuun kasarmeille. Siirtyi sittemmin Meksikoon, jossa alkoi valmistella vallankumousyritystä.  

-Teki pienen iskujoukon kanssa maihinnousun Granma-aluksella Kuubaan 1956. Sissisota johti Batistan syrjäyttämiseen yli kaksi vuotta myöhemmin. Castrosta tuli pääministeri 1959.  

-1960-luvun alussa loi suhteet Neuvostoliittoon ja julisti Kuuban sosialistiseksi valtioksi. Suhteet Yhdysvaltoihin kiristyivät.  

-Kuuba torjui Yhdysvaltain masinoiman maihinnousuyrityksen Sikojenlahdella huhtikuussa 1961.   

-Ohjuskriisi Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välillä 1962. Neuvostoliitto yritti sijoittaa ydinohjuksia Kuubaan, mikä ajoi suurvallat sodan partaalle.  

-Otti presidentin tehtävät vastaan vuonna 1976.  

-Neuvostoliiton romahtaminen 1990-luvun alussa johti talouskriisiin. Tukea ryhdytään etsimään Kiinasta ja sittemmin öljyllä rikastuneesta sosialistisesta Venezuelasta.  

-Luopuu vallasta sairauden takia 2006, ja pikkuveli Raul Castro nousee presidentiksi. Viimeinen esiintyminen 90-vuotissyntymäpäivänä.  

-Raul ilmoittaa veljensä kuolemasta televisiossa 25.11.  

Fidel Castro luopui vallasta vuosikymmen sitten, jolloin saarivaltion johtoon nousi hänen veljensä Raul. Vallanvaihdon syynä oli Fidelin huono terveys. Hänen oli pitkään huhuttu sairastavan vatsa- tai suolistosyöpää, mutta virallista vahvistusta ei ole saatu, koska hänen terveyttään koskevat seikat ovat valtiosalaisuuksia.

Sairauden takia Fidel on esiintynyt viime vuosina julkisuudessa harvakseltaan, ja yleensä hän oli pukeutunut verryttelyasuun. Hänen kenties viimeinen julkinen esiintymisensä oli 90-vuotissyntymäpäivän tienoilla elokuussa, kun hän kävi veljensä ja Venezuelan presidentin Nicolas Maduron kanssa lastenteatterissa.

Viimeisen kerran hän puhui kansalaisille kommunistisen puolueen puoluekokouksessa huhtikuussa. Puhe tulkittiin pitkäaikaisen johtajan hyvästeiksi kansalle.  

Kuuban vallankumousta 1950-luvun lopulla johtanut Castro oli maansa presidentti vuosina 1976-2008. Kommunistisen valtion pääministerinä hän oli vuodet 1959-1976, mutta käytännössä hän johti Kuubaa jo tuolloin.  

Fidel Castro oli pitkään Latinalaisen Amerikan ja myös maailman tunnetuimpia johtajia.  

Ydinsodan partaalla 1962

Castron valtakauden vaikeimmat vaiheet osuivat niin kutsuttuun Kuuban ohjuskriisiin vuonna 1962. Konflikti kärjistyi, kun kävi ilmi, että Neuvostoliito oli sijoittanut keskimatkan ydinohjuksia Kuubaan.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ajautuivat selkkauksen takia ydinsodan partaalle.  

Vuonna 1961 Yhdysvallat yritti Castron syrjäyttämistä kuubalaisten pakolaisten tekemän Sikojenlahden maihinnousun avulla. Vallankaappaus kuitenkin epäonnistui täysin.  

Kuuban vallankumous ei ollut aluksi sosialistinen. Vasta vuoden 1961 lopulla Castro julisti, että maa siirtyisi kommunismiin.  

Fidel piti pintansa vastakkainasettelussa Yhdysvaltojen kanssa, vaikka suurvalta pyrki 1960-luvulta lähtien kaatamaan itselleen vihamielisen Castron hallinnon muun muassa talouspakotteiden avulla. Fidel kerskui selvinneensä useista salamurhayrityksistä.  

Castro muistetaan sotilasasustaan, parrastaan, pitkistä palopuheistaan ja sikareistaan. Siinä missä Castro oli jättimäinen hahmo maailmalla ja vasemmiston sankari, kotimaataan hän johti rautaisella otteella, eikä oppositiota sallittu.  

Pikkuveli Raul Castron tultua valtaan Kuuba on hiljalleen luovinut poispäin Fidelin jähmeästä sosialismista ja Yhdysvaltain-vastaisuudesta. Markkinataloudelle on annettu enemmän hengitystilaa, ja suhteet Yhdysvaltoihin ovat kohentuneet.  

Fidel Castro kuoli 90-vuotiaana 2:19

Fidel Castro teki yllätysvierailun kouluun Havannassa 1:07

Lue myös:

    Uusimmat