Mainos

Kapinallisjohtajasta presidentiksi – Kuuban pitkäaikaisen johtajan Fidel Castron elämä kuvina

Kuuban entinen presidentti Fidel Castro, 90, on kuollut.

2:19

Hänen veljensä, Kuuban nykyinen presidentti Raul Castro ilmoitti asiasta televisiossa eilen. 

Vallassa 1950-luvulta lähtien

-Fidel Castro syntyi 13. elokuuta 1926 Itä-Kuubassa.

-Opiskeli nuorena oikeustiedettä, mutta ryhtyi ajamaan vallankumousta sotilasdiktaattori Fulgencio Batistan syrjäyttämiseksi.  

-Joutui vankilaan vuonna 1953 osallistuttuaan epäonnistuneeseen iskuun kasarmeille. Siirtyi sittemmin Meksikoon, jossa alkoi valmistella vallankumousyritystä.  

-Teki pienen iskujoukon kanssa maihinnousun Granma-aluksella Kuubaan 1956. Sissisota johti Batistan syrjäyttämiseen yli kaksi vuotta myöhemmin. Castrosta tuli pääministeri 1959.  

-1960-luvun alussa loi suhteet Neuvostoliittoon ja julisti Kuuban sosialistiseksi valtioksi. Suhteet Yhdysvaltoihin kiristyivät.  

-Kuuba torjui Yhdysvaltain masinoiman maihinnousuyrityksen Sikojenlahdella huhtikuussa 1961.   

-Ohjuskriisi Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välillä 1962. Neuvostoliitto yritti sijoittaa ydinohjuksia Kuubaan, mikä ajoi suurvallat sodan partaalle.  

-Otti presidentin tehtävät vastaan vuonna 1976.  

-Neuvostoliiton romahtaminen 1990-luvun alussa johti talouskriisiin. Tukea ryhdytään etsimään Kiinasta ja sittemmin öljyllä rikastuneesta sosialistisesta Venezuelasta.  

-Luopuu vallasta sairauden takia 2006, ja pikkuveli Raul Castro nousee presidentiksi. Viimeinen esiintyminen 90-vuotissyntymäpäivänä.  

-Raul ilmoittaa veljensä kuolemasta televisiossa 25.11.  

Raul Castron mukaan Fidel kuoli perjantai-iltana kello 22.29 paikallista aikaa. Hänet on määrä tuhkata jo varhain tänään, Raul Castro kertoi.

Kuuban vallankumousta 1950-luvun lopulla johtanut Castro oli maansa presidentti vuosina 1976-2008. Kommunistisen valtion pääministerinä hän oli vuodet 1959-1976.

Fidel Castro luopui vallasta liki vuosikymmen sitten, jolloin saarivaltion johtoon nousi hänen veljensä Raul.

Vallanvaihdon syynä oli Fidelin huono terveys. Hänen oli pitkään huhuttu sairastavan vatsa- tai suolistosyöpää, mutta virallista vahvistusta ei ole saatu, koska hänen terveyttään koskevat seikat ovat valtiosalaisuuksia.

Fidel Castro muistetaan erityisesti sotilasasustaan, parrastaan, pitkistä palopuheistaan ja sikareistaan.

Kokosimme yhteen laajan kattauksen kuvia hänen uransa verrelta, joka vei kapinallisjohtajasta presidentiksi ja lopulta sairasvuoteelle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.