Mainos

USA: WTC-iskun pääepäilty tunnusti

Guantanamossa vangittuna oleva Khalid Mohammed on tunnustanut syyllisyytensä USA:n syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin, kertovat amerikkalaisviranomaiset. Hän on kertonut olevansa myös mm. Balin yökerho-iskun takana.

Pakistanilainen terroristiepäilty Khalid Sheikh Mohammed tunnustaa osallistuneensa syyskuun 2001 iskuihin. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan hän on myöntänyt myös kymmeniä muita hyökkäyksiä ja niiden yrityksiä eri puolilla maailmaa.

Tänään julkistetun kuulustelupöytäkirjan luotettavuutta heikentää se, että Mohammedia pidetään Guantanamon vankileirissä Kuubassa. Hänet siirrettiin sinne viime vuonna keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisesta pidätyskeskuksesta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet CIA:ta kyseenalaisista kuulustelumenetelmistä, joita voidaan joidenkin asiantuntijoiden mielestä luonnehtia kidutukseksi.

-Guantanamossa ollaan kaikkien oikeusprosessien ja -järjestelmien ulkopuolella. Useiden vankien epäillään päätyneen itsemurhaan olojensa ja kohtelun takia. Tämä kaikki vaikuttaa tunnustusherkkyyteen ja siihen, miten luotettavia tunnustukset ovat, pohtii Amnestyn kampanjapäällikkö Niina Laajapuro puhelinhaastattelussa.

Mohammed vakuuttaa kuitenkin puhuvansa omasta tahdostaan, ilman painostusta. Hän vastasi kysymyksiin sekä itse englanniksi että Yhdysvaltain armeijan palkkaaman edustajan välityksellä. Yhdysvaltain viranomaiset olivat editoineet lausuntoa ennen sen esittämistä.

"En tee itsestäni sankaria"

-Olin sheikki Osama bin Ladenin operationaalinen johtaja 11. syyskuuta 2001 tehdyn iskun valmistelussa, suunnittelussa, valvonnassa ja toteutuksessa, hän sanoi viime lauantaina kirjatussa kuulustelussa.

Mohammed ilmoitti suunnitelleensa myös muun muassa vuoden 1993 pommi-iskun WTC-torneissa, Balin yökerhoräjäytykset ja kahden matkustajakoneen räjäytysyrityksen. Lisäksi hän myönsi teloittaneensa amerikkalaisen toimittajan Daniel Pearlin Pakistanissa vuonna 2002.

-En ole tekemässä itsestäni sankaria, kun sanon olleeni vastuussa siitä tai tästä. Te olette sotilaita ja tiedätte sodankäynnin kielen. Jos amerikkalaiset haluavat tunkeutua Irakiin, he eivät lähetä Saddamille ruusuja ja suudelmia, Mohammed huomautti.

-Kun sitten sanotte, että minä olen terroristi, johdatte mielestäni ihmisiä harhaan. Terroristit, vihollistaistelijat. CIA voi tehdä tällaisia määrittelyjä jos se haluaa.

"Olen pahoillani uhreista"

Mohammed kiisti olevansa iloinen siitä, että New Yorkin ja Washingtonin viiden ja puolen vuoden takaisissa iskuissa kuoli lähes 3000 ihmistä. Hänestä tappaminen on vain välttämätöntä "missä tahansa sodassa".

-Olen jopa pahoillani. En pidä siitä, että lapsia ja nuoria tapetaan. En pidä ihmisten surmaamisesta.

Hän vertasi bin Ladenia Yhdysvaltain ensimmäiseen presidenttiin George Washingtoniin.

-Hän tekee samaa asiaa. Hän taistelee. Hän tarvitsee itsenäisyytensä.

Pakistanin turvallisuusjoukot ottivat Mohammedin kiinni maaliskuussa 2003 ja luovuttivat hänet Yhdysvalloille. Hän on Guantanamossa yksi 14 vangista, joita CIA arvioi kaikkein merkittävimmiksi terroristiepäillyiksi. Vankileirillä on noin 400 terroristiepäiltyä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.