Mainos

USA viivästyttää YK:n Israel-päätöslauselmaa

Yhdysvallat on viivästyttänyt YK:n päätöslauselmaluonnoksen valmistumista Israelin tilanteesta.

YK:n turvallisuusneuvosto keskeytti lauantaina aamuyöstä istuntonsa ilman päätöslauselmaluonnosta Israelin tilanteesta. Turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata ovat jo kahden päivän ajan luonnostelleet päätöslauselmaa, jossa tuomitaan väkivaltaiset levottomuudet Israelissa.

Päätöslauselma kariutui, kun Yhdysvaltojen YK:n suurlähettiläs Richard Holbrooke ei hyväksynyt termiä "yllyttäminen" viittaamaan oikeistolaispoliitikko Ariel Sharonin toimintaan Israelissa. Viime päivien levottomuudet alkoivat viikko siten perjantaina, kun Sharon vieraili muslimeille pyhän al-Aksan moskeijan alueella Itä-Jerusalemissa.

Holbrooke ilmoitti neuvostolle tänään, että Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton harkitsee puhelinneuvotteluja Israelin pääministerin Ehud Barakin ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa luonnoksen sisällöstä.

USA uhkaa vetolla

Yhdysvallat on uhannut päätöslauselmaluonnoksen veto-oikeudellaan, jos siihen jätetään kohdat, missä Israelia syytettäisiin "yllyttämisestä" ja "liioitellusta voiman käytöstä palestiinalaisia kohtaan". Päätöslauselma kumoutuu äänestyksessä, jos yksikin turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta äänestää sitä vastaan.

Luonnoksen kumoamisen tai hyllyttämisen pelätään kiihdyttävän tappeluita israelilaisten ja palestiinalaisten välillä Väkivaltaisuuksissa on kuollut 86 ihmistä, joista valtaosa on ollut palestiinalaisia. Turvallisuusneuvoston suunnitteli neuvottelujen jatkamista myöhemmin lauantaina. le 11:36

Viime päivien levottomuudet alkoivat viikko siten perjantaina, kun Sharon vieraili muslimeille pyhän al-Aksan moskeijan alueella Itä-Jerusalemissa. Väkivaltaisuuksissa on sittemmin kuollut 86 ihmistä, joista valtaosa on ollut palestiinalaisia.

Holbrooke on ilmoittanut jo aikaisemmin, ettei hän aio hyväksyä kannanottoa, jos siitä muotoillaan liian kriittinen Israelia kohtaan. Hänen mukaansa huomio pitäisi kääntää "nopeiden ja puolueettomien tapojen löytämisen, jotta viime päivien traagiset tapahtumat saataisiin päätökseen".

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.