Mainos

USA: Tshetsheniaa ja Jugoslaviaa ei voi verrata

Yhdysvallat on ilmaissut huolensa Venäjän sotatoimista Tshetsheniassa. Yhdysvaltain mukaan Venäjän pommituksia ei voi mitenkään verrata Naton Jugoslavian vastaisiin ilmaiskuihin keväällä. -Me uskomme edelleen, että laajamittaisten vihollisuuksien puhkeaminen Tshetsheniassa vahingoittaa Venäjän omia etuja ja vaarantaa entisestään koko Pohjois-Kaukasuksen vakautta, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja James Rubin.

Hän torjui samalla näkemykset, joiden mukaan Venäjän toimia voitaisiin verrata Naton Jugoslavian vastaisiin pommituksiin aiemmin tänä vuonna. Rubin totesi, että Naton pommitusten taustalla olivat Jugoslavian sotilaalliset hyökkäykset Kosovossa. Tilanne Tshetsheniassa on häen mukaansa täysin erilainen.

Venäläisjoukot vallanneet uusia kyliä

Venäjä vahvisti tänään tiedot, joiden mukaan venäläisjoukot ovat siirtyneet Tshetshenian alueelle. Uutistoimisto Interfax kertoi, että kenraali Valeri Manilovin mukaan venäläisten joukot olivat tunkeutuneet Tshetsheniaan kolmesta eri kohdasta. -Joukot ovat kulkeneet Tshetshenian puolelle muutamasta metristä muutamaan kilometriin, Manilov sanoi televisiossa esitetyissä kommenteissaan.

Tsetsenia venäläistykki

Uutistoimisto Interfax kertoi, että tshetshenialaisten armeijaviranomaisten mukaan venäläiset ovat edenneet maahan jopa 15 kilometriä pohjoisesta. Tshetshenialaiskomentajan mukaan venäläisjoukot ovat lähestyneet idästä Kurdijukovskajan, Kargalinovskajan ja Borozdinovkan kyliä. Venäläiset uutistoimistot kertoivat kuitenkin aiemmin, että venäläisjoukot olisivat vallanneet Borozdinovkan tshetshenialaiskylän lähellä Dagestanin vastaista rajaa. Venäläiset hävittäjät jatkoivat tänään ilmaiskujaan Tshetsheniassa ja aiheuttivat uuden pakolaisaallon alueelta.

Uutistoimistojen mukaan tshetsheenijohtaja Aslan Mashadov suunnitteli tuen pyytämistä myöhemmin tänään alueellisessa poliittisten ryhmien ja sotilaallisten johtajien tapaamisessa yhdistääkseen kansakunnan Venäjän mahdollisen hyökkäyksen pelossa. Manilov sanoi venäläisjoukkojen sekaantuneen pienehköihin kahakoihin kapinallisten kanssa, mutta kielsi Venäjällä olevan minkäänlaisia välittömiä suunnitelmia laajempaan hyökkäykseen. Venäjän korkea-arvoiset viranomaiset sanoivat venäläisten joukkojen tunkeutuvan Tshetsheniaan perustaakseen "hygieniavyöhykkeen" estääkseen muslimikapinallisia soluttautumasta naapuritasavaltoihin.

Venäjä syyttää kapinallisia viimeaikaisista hyökkäyksistä Dagestanissa ja pommiräjäytysten sarjasta, jossa lähes 300 ihmistä sai surmansa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Venäjä lähettää joukkoja Tshetsheniaan vuosina 1994-1996 käydyn sodan jälkeen, jossa 80 000 ihmistä sai surmansa.

Pääministeri Vladimir Putin on toistaiseksi myöntänyt vain, että venäläiset joukot ovat viime päivinä useaan otteeseen ylittäneet Tshetshenian rajan ja palanneet takaisin tehtyään iskuja. Eilen Putin meni lausunnoissaan pidemmälle toteamalla, ettei Venäjä enää tunnusta presidentti Aslan Mashadovin johtamaa Tshetshenian hallitusta lailliseksi. -Ainoa laillinen valtaelin Tshetsheniassa on vuonna 1996 valittu parlamentti, Putin sanoi tavattuaan kyseisen parlamentin jäseniä Moskovassa. Putinin mukaan kaikki muut valtaa pitävät elimet ovat laittomia, koska ne on valittu Venäjän lain ulkopuolella. Venäjä junaili kyseisen parlamentin vaalit keskellä Tshetshenian sotaa ja parlamentista saatiin siten Moskovalle myötämielinen. Sodan päätyttyä Mashadov voitti presidentinvaalit ja presidentiksi tultuaan lakkautti Moskova-mielisen parlamentin.

<?LL_ARTICLEIMG ID=2336 ALIGN=MIDDLE>Pakolaisvirta jatkuu

Pakolaisia virtaa edelleen ulos Tshetsheniasta Venäjän jatkaessa hellittämättä pommituksiaan. Venäjän hätätilanteiden ministeriön mukaan yksistään Ingushiaan on paennut 88 000 ihmistä. Pakolaisille alettiin eilen toimittaa YK:n ja venäläisten avustusjärjestöjen apua. Venäjän virallisen selityksen mukaan ilmapommitusten tarkoituksena on tuhota tshetsheenisissien tukikohdat. Venäjä pitää sissejä syyllisenä alueellaan viime aikoina tehtyihin pommi-iskuihin.

Azerbaidzhan ilmoitti eilen, että venäläiset lentokoneet ovat pommittaneet myös yhtä sen kylää Venäjään kuuluvan Dagestanin rajan tuntumassa. Venäjän ilmavoimien komentaja kiisti jyrkästi hyökkäyksen. Venäjä on kerran sissejä jahdatessaan pommittanut erehdyksessä Georgiaa. Aluksi se kiisti pommituksen, mutta myönsi sen myöhemmin ja pyysi anteeksi.

Epätietoisuutta maavoimien hyökkäyksestä


Venäjällä on jo muutaman päivän uumoiltu, että Moskovan suunnitelmissa on laajamittainen maahyökkäys Tshetsheniaan. Venäjän johtohenkilöt ovat viime päivien lausunnoissaan jättäneet hyökkäysmahdollisuuden avoimeksi. Tavatessaan Tshetshenian pakolaisparlamentin jäseniä pääministeri Putin sanoi, että "terveiden voimien vakauttaminen valtaan Tshetsheniassa nopeuttaa tämän Venäjän osan paluuta normaaliin elämään."

Venäjä ja Tshetshenia onnistuivat lopettamaan kaksi vuotta kestäneen verisen sotansa vuonna 1996, mutta kysymys Tshetshenian tulevaisuudesta jäi ratkaisematta. Käytännössä Tshetshenia on sen jälkeen elänyt itsenäisen valtion tavoin piittaamatta Moskovasta. Venäjä alkoi koota joukkojaan Tshetshenian rajalle, kun alueelta tulleet sissit olivat elokuussa kahdesti hyökänneet Venäjälle kuuluvaan Dagestaniin tarkoituksenaan perustaa Pohjois-Kaukasukselle itsenäinen islamilainen valtio.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.