EU kehottaa välttämään sotilaallista väliintuloa Venezuelassa

Euroopan unioni kehottaa ulkovaltoja välttämään sotilaallista väliintuloa Venezuelassa. Tilannetta kommentoi unionin ulkosuhteista vastaavan Federica Mogherinin edustaja.

Edustajan mukaan on täysin selvää, että kriisiin tarvitaan rauhanomainen poliittinen ratkaisu, joka on Venezuelasta lähtöisin.

–  Tämä selkeästi sulkee pois voimankäytön, Mogherinin edustaja Maja Kocijancic huomautti.

EU tuomitsi viikonloppuna väkivallan, jota Venezuelassa on käytetty humanitaarisen avun pysäyttämiseksi rajoilla.

Venezuelan oppositiojohtaja ja väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaido on parhaillaan Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa tapaamassa liittolaismaiden edustajia. Pyrkimyksenä on löytää keino presidentti Nicolas Maduron pakottamiseksi pois virasta.

Varapresidentti Mike Pence edustaa Yhdysvaltoja Bogotan tapaamisessa.

Tapaaminen järjestetään tilanteessa, jossa Venezuela on syöksymässä yhä syvemmälle poliittiseen sekasortoon. Viikonloppuna koettiin väkivaltaisuuksia maan rajoilla, kun presidentti Nicolas Maduroa tukeva armeija esti väkisin humanitaarisen avun tuomisen Venezuelaan.

Muun muassa Yhdysvallat on tunnustanut Guaidon Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kutsui sunnuntaina Maduroa "sairaaksi tyranniksi" ja vakuutti Yhdysvaltain toimivan demokratian palauttamiseksi Venezuelaan. 

Lue myös:

    Uusimmat