USA:n vaalien ratkaisun hetket lähestyvät: äänestysprosentti ennätyksellisen korkea – "Monella tuntuu olevan syy äänestää ja se syy on Trumpin pysäyttäminen"

Maailmanselittäjät perehtyvät USA:n presidentinvaalien loppusuoraan – tältä vaalitaisto näyttää päivä ennen h-hetkeä 8:04
Maailmanselittäjät perehtyvät Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat Suomen aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Mitkä ovat viimeisimmät käänteet vaalitaistelussa?

Yhdysvaltain vaalit selvästi kiinnostavat amerikkalaisia, sillä MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntijan Risto E. J. Penttilän mukaan vaaleissa on nyt kaikkien aikojen äänestysprosenttiennätys.

– Viimeksi 1960-luvulla yli 60 prosenttia on käyttänyt äänioikeutta ja nyt näyttää siltä, että mennään sen yli. Hirmuinen määrä ihmisiä on liikkeellä, Penttilä sanoi.

Äänestysprosentti ei kuulosta suomalaisen korvaan paljolta, mutta on sitä Yhdysvalloissa. Perinteisesti äänestysprosentti presidentinvaaleissa on ollut alhainen, koska äänestäminen on melko vaikeaa Yhdysvalloissa.

– Jokaisen pitää rekisteröityä etukäteen, se on hankalaa, sitä ei ole tehty helpoksi. Yhdysvalloissa ei koskaan äänestetä kovin paljon verrattuna Eurooppaan. Jos asiat suunnilleen menevät ihan ok, niin ei lähdetä äänestämään. Nyt aika monella tuntuu olevan syy ja se syy on Trumpin pysäyttäminen, Penttilä kommentoi. 

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu on samaa mieltä. Hänen mukaansa nyt äänestävät nekin, jotka eivät neljä vuotta sitten lähteneet äänestämään, koska nyt he eivät ole enää tyytyväisiä. 

Helsingin yliopiston tutkija Saara Kekki muistuttaa, että korkeasti koulutetut äänestävät yleensä vaaleissa hyvinkin aktiivisesti, ja heidän äänestysprosenttinsa on jopa 80 prosentin luokkaa. 

Trumpilta on vuotanut äänestäjiä demokraattileiriin. Penttilän mukaan ne äänestäjät, jotka Trump on menettänyt, ovat valkoisia, ja etenkin ikääntyneitä valkoisia äänestäjiä. 

Historiallinen vaaliyö suorana! MTV Uutiset seuraa vaalien tuloslaskentaa 3.–4. marraskuuta. Koko yön kestävä erikoislähetys nähdään MTV3-kanavalla, mtvuutiset.fi:ssä sekä MTV Uutiset Livessä. Myös television puolella MTV:n Uutisaamu aloittaa tulosseurannan aikaisin keskiviikkoaamuna.

Lue myös:

    Uusimmat