Vaalitaistelu oikeusistuimessa, koronapandemia, Suomen hävittäjävalinta... MTV:n vaalitiimi kertoo tärppinsä, mitä kaikkea Yhdysvaltain vaaleissa kannattaa seurata

Yhdysvaltain vaalien merkitys säteilee monin tavoin niin amerikkalaisiin kuin suomalaisiinkin. MTV Uutisten vaalitiimi uskoo että ennen vaaleja on vielä luvassa yllätyksiä ja uutispommeja.

– Eniten odotan viime hetken yllätyksiä. Olen varma, että niitä tulee – ja paljon. Rokote? Geopoliittinen kriisi? Ennakkoäänestyksen epäonnistuminen? pohtii MTV Uutisissa vaalien kansainvälisen politiikan asiantuntijana toimiva Risto E.J. Penttilä.

Osa yllätyksistä on tietoisesti orkestroitujakin, ja sille on oma nimensä Yhdysvaltain politiikassa: Lokakuun yllätys. Sillä tarkoitetaan juuri ennen vaaleja tarkoituksella ajoitettua poliittista skandaalia, joka odottaa vastustajan pöytälaatikossa oikeaa hetkeä.

9:29
Risto E.J. Penttilä ja Tuomo Hyttinen keskustelivat Yhdysvaltojen presidentinvaalien asetelmista elokuussa.

Penttilä muistuttaa, että vaalit ovat myös suomalaisille tärkeät.

– Suomelle vaalit ovat tärkeät, koska ne ratkaisevat sekä maailmantalouden kasvuluvut että kansainvälisen yhteistyön kehityksen. Joe Biden tarkoittaa alhaisempaa kasvua ja ennustettavaa maailaa. Donald Trump tarkoittaa kovaa kasvua suurilla riskeillä.  Euroopan paikka ratkeaa myös: Bidenin johdolla Kiinaa vastaiseen rintamaan vai Trumpin johdolla kohti transatlanttisten suhteiden vuoristorataa?

– Ja vaikuttavat vaalit myös Suomen hävittäjähankintaan, vaikka sitä ei ääneen sanotakaan, Penttilä lisää.

Vaalien jälkeen aiempaakin kovempi jälkipyykki?

MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen epäilee vaalitaistelun jatkuvan vielä pitkään vaalien ylikin.

– Näissä vaaleissa ei äänestetä pelkästään presidentistä, vaan koko Yhdysvaltain demokratian toimivuudesta ja sen tulevaisuudesta.  On monta polttavaa kysymystä - esimerkiksi se, kieltäytyykö Trump oikeasti poistumasta Valkoisesta talosta ja luovuttamasta valtaansa rauhanomaisesti, mikäli hän häviää. Hän on uhannut riitauttaa vaalituloksen useita kertoja ja käyttänyt viikkoja vaalijärjestelmän mustamaalaamiseen, Karppinen kuvailee.

2:43
MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi tuoreeltaan korkeimman oikeuden tuomarinimityksestä. Tuomarinimitys saattaa vaikuttaa jopa vaalitulokseen.

– Trumpin sanoma on ollut kannattajille, että jos hän häviää, vaalit on rikki ja tuloksia on peukaloitu. Sen verran mitä olen vaa’ankieliosavaltioissa kiertänyt ja Trumpin kannattajien kanssa jutellut, niin osa uskoo Trumpin väitteeseen, Karppinen toteaa.

Karppinen nähdään aiempien vaalien tapaan lukuisissa MTV Uutisten suorissa lähetyksissä. Niiden lisäksi Karppinen kiertää eri puolilla Yhdysvaltoja niin vaa’ankieliosavaltioissa kuin Bidenin ja Trumpin ehdottomimmilla kannatusalueillakin.

–Tv-kameran kanssa kiertäessä ja ihmisten elämää kuvaamalla pystyy myös havainnollistamaan aidosti ja tarkasti, millä mielellä kukin haastateltava oikeasti on. Mitään ei tarvitse lukea rivien välistä, sillä kameran kanssa on oikeasti oltava läsnä, Karppinen toteaa.

MTV Uutiset Live väkevästi vaalivankkureissa

Edellisten vaalien jälkeen MTV Uutisiin on tullut uusi, vahvasti aloittanut ja nopeasti yleisönsä löytänyt kanava, MTV Uutiset Live. Liven läsnäolon takaa Yhdysvaltoihin erikoistunut toimittaja Tuomo Hyttinen, joka nähdään lokakuun puolesta välistä lähtien raportoimassa paikan päältä vaalitunnelmista.

– Vaaleissa eniten kiinnostaa tällä hetkellä se, mitä tapahtuu Washingtonin ulkopuolella. Pääkaupungissa ja mediassa kohistaan korkeimman oikeuden tuomarinimityksistä ja Trumpin käyttäytymisestä, mutta kiinnostaako se, kun samaan aikaan korona kurittaa monen perheen arkea? Lapset eivät pääse paikan päälle kouluun, ja työttömyys on edelleen korkealla, Hyttinen toteaa.

– Näissä vaaleissa teen juttuja pääasiassa MTV Uutisten verkkosivuille ja ympärivuorokautiselle MTV Uutiset Live -kanavalle. MTV Uutiset Livessä on mahdollista tuoda läsnäoloa ja amerikkalaista arkea uudella tavalla suomalaisille. Vaikka ilta- ja aamu-uutisiin paketoidaan isoimmat pääaiheet, verkkoympäristössä tapahtumista kerrotaan juuri silloin, kun ne ovat käynnissä, Hyttinen kuvaa.

– Huipputärkeää on muistaa, että tulosyön sijaan meillä on vaaliviikko tai vaalikuukausi, koska monessa ratkaisevassa osavaltiossa äänestetään postin välityksellä. Lisäksi useassa osavaltiossa kiistellään siitä, miten äänet lasketaan. Olipa tulos mikä tahansa, niin vaalien voittaja voi ratketa vasta oikeussalissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja