Media: Trump aikoo julistautua ennenaikaisesti voittajaksi jo vaali-iltana, jos on johdossa – Trump kiistää

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut lähipiirissään oleville ihmisille aikovansa julistautua tiistain presidentinvaalien voittajaksi jo vaali-iltana, jos alustavat tulokset näyttävät hänen olevan johdossa, vaikka kaikkia ääniä ei olisi vielä laskettu. Asiasta kertoo verkkolehti Axios. 

Axios pohjaa tietonsa kolmeen nimettömänä pysytelleeseen lähteeseen, jotka ovat kuulleet presidentin yksityisiä kommentteja. Trumpin liittolaiset uskovat, että presidentti julistautuu voittajaksi, jos hän näyttää vaali-illan aikana saavansa taaksensa Ohion, Floridan, Pohjois-Carolinan, Texasin, Iowan, Arizonan ja Georgian osavaltiot. Muun muassa näissä osavaltioissa presidenttikisa on tiukka.

Presidentti on kiistänyt väitteet ja kutsui Axiosin juttua perättömäksi, kertoo Guardian. Trump sen sijaan kertoi valmistautuvansa taistelemaan vaalituloksesta oikeusteitse.

– Minusta on kauhea juttu, ettemme voi tietää vaalitulosta vaali-iltana. Me etenemme jo samana iltana, heti kun vaalit ovat ohi, me etenemme asianajajien kanssa, Trump kommentoi toimittajille.

Postiäänistä odotetaan lihavaa riitaa

Trump on kertonut vastustavansa korkeimman oikeuden päätöstä, jonka mukaan postitse annetut äänet voidaan laskea, vaikka ne eivät olisikaan saapuneet perille vaalipäivään mennessä. Presidentti on myös toistuvasti kyseenalaistanut postiäänestyksen luotettavuutta ja syyttänyt sitä vaalivilpin mahdollistamisesta. Mitään todisteita postiäänestyksen käytöstä vilppiin ei ole esitetty.

Pandemian vuoksi postiäänten määrän arvioidaan olevan edellisvaaleja suurempi. Demokraattiäänestäjien on arvioitu suosivan postiäänestystä ja republikaanien vaalipäivänä paikan päällä äänestämistä. Tilanteen on pelätty johtavan siihen, että Trumpin kampanja väittää vaalipäivän jälkeen laskettuja postiääniä vilpillisiksi ja kieltäytyy tunnustamasta vaalitulosta, jos alustavat luvut puoltavat Trumpin voittoa ja kääntyvät demokraattiedustaja Joe Bidenin voitoksi vasta postiäänten laskemisen myötä.

Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään huomenna tiistaina 3. marraskuuta. Vaalipäivä loppuu Suomen aikaa keskiviikkoaamuna.

MTV Uutiset seuraa Yhdysvaltojen presidentinvaaleja koko yön verkossa ja MTV3-kanavan Suuressa vaaliyössä. Lue lisää täältä.

Lue myös:

    Uusimmat