USA:n tiedusteluanalyysi povaa maailmalle vaarallisia lähiaikoja

Yhdysvaltain kansallisen tiedusteluneuvoston (NIC) analyysi maailman kehityksestä tiivistyy sanaan paradoksi. Teknologian ja talouden kehitys on tehnyt maailmasta aiempaa rikkaamman ja hyvinvoivan mutta samalla entistä vaarallisemman paikan.

Talouskasvun hiipuessa hallitusten on yhä vaikeampaa hallita ja vastata kansalaisten perusodotuksiin. Sisäisten jännitteiden lisääntyminen puolestaan heijastuu valtioiden toimintaan ulkosuhteissa ja tekee kansainvälisestä yhteistyöstä vaikeampaa.

– Kestää oman aikansa ennen kuin ymmärretään, miten tällaisessa uudessa ympäristössä pitää toimia. Seuraavien viiden vuoden aikana näemme sellaisen konfliktien riskin tason, johon emme ole tottuneet kylmän sodan jälkeisenä aikana, sanoo NIC:n strategista tulevaisuusryhmää johtava tohtori Suzanne Fry.

Fry esitteli NIC:n tuoretta laajaa raporttia globaaleista trendeistä tällä viikolla Ulkopoliittisessa instituutissa -ensimmäisenä paikkana Yhdysvaltain ulkopuolella.

Venäjälle ja Kiinalle tilaa toimia

Raportin mukaan sääntöihin perustuvan kansainvälisen järjestyksen ja Yhdysvaltain hallitsevan aseman leimaama aika näyttää olevan päättymässä. Samalla kun länsimaissa huomio kääntyy sisäänpäin, jää esimerkiksi Venäjälle ja Kiinalle tilaa ajaa omaa etuaan tavalla, joka ei aiemmin ollut mahdollista. Tämä voi tiedusteluasiantuntijoiden mukaan johtaa uuteen etupiirien aikakauteen. 

Tiedusteluväki ei usko Yhdysvaltain, Venäjän tai Kiinan haluavan avointa sotilaallista yhteenottoa.

– Ennemmin kyse on siitä, että testataan, missä rajat ovat ja mikä on sallittua. Virhearvioiden ja väärientulkintojen vaara on kuitenkin merkittävä, Fry sanoo.

Epämääräisten harmaiden etupiirialueiden synty, yhteisen sääntöperustan mureneminen ja valtioiden eristäytyminen iskevät pahiten muista riippuvaisiin pieniin valtioihin.

Sopeutumiskykyiset vahvoilla

Presidentti Donald Trumpin ja Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön erimielisyydet ovat olleet alkuvuodesta näkyvästi esillä. Myös NIC:n raportti tuntuu sotivan monessa kohtaa Trumpin maailmannäkemystä vastaan. 

Raportissa muun muassa sanotaan, että yritykset pakottaa järjestystä yhä sekavammalta vaikuttavaan tilanteeseen ovat tuomittuja epäonnistumaan. Vaikka kansantalouksien, armeijoiden ja väkiluvun koolla on yhä väliä, perinteisten kovan voiman keinojen tilalle tarvitaan uudenlaista lähestymistapaa.

– Tulevaisuuden vahvimmat toimijat tukeutuvat yhteistyössä ja kilpailussa verkostoihin, suhteisiin ja tietoon, raportissa todetaan.

Uudessa tilanteessa voittajia ovat sitkeimmät ja joustavimmat toimijat, myös muut kuin valtiot.

Kansainväliset jännitteet kumpuavat valtioiden sisäisestä tilanteesta. Parin viime vuosikymmenen talouskehitys on hyödyttänyt muun muassa Aasian nousevien talouksien keskiluokkaa, kun taas teollisuusmaiden työväestön asema ei ole parantunut. Tästä juontuva tyytymättömyys on nähty muun muassa Trumpissa henkilöityvän populismin nousun taustalla.

Tiedusteluväen analyysi ongelman syystä poikkeaa jälleen Trumpin puheista.

– (Kansainvälisestä) kaupasta on tullut tässä mörkö. Meidän mielestämme tämä on lyhytnäköinen tulkinta, Fry sanoo ja viittaa työelämän perusteelliseen muutokseen automaation lisääntymisen myötä.  

Lue myös:

    Uusimmat