"Putinin kokki" myöntää perustaneensa trolliarmeijan, joka sekaantui Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin

Wagner-palkkasotilasyhtiön perustaja Jevgeni Prigozhin myöntää perustaneensa myös trolliarmeija Internet Research Agencyn, jonka uskotaan sekaantuneen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Wagner-ryhmään yhdistetyllä Telegram-tilillä julkaistiin tiistaina Prigozhinin lausunto vastauksena kysymyksiin hänen osallisuudestaan Internet Research Agencyyn (IRA), kertoo uutistoimisto Reuters.

– Reagoin tähän mielelläni. En koskaan ollut pelkästään Internet Research Agencyn rahoittaja. Minä keksin sen, loin sen ja johdin sitä pitkän aikaa. Se perustettiin puolustamaan Venäjän informaatioympäristöä lännen moukkamaisen aggressiiviselta propagandalta ja Venäjän-vastaiselta narratiivilta, Prigozhin kirjoitti lausunnossaan CNN:n mukaan.

Yhdysvallat asetti IRA:lle pakotteita vuonna 2018. Maan valtiovarainministeriön mukaan IRA oli luonut suuren määrään tekaistuja käyttäjätilejä, jotka esiintyivät todellisina yhdysvaltalaisina ihmisinä, jotka edustivat erilaisia ruohonjuuritason järjestöjä, edunvalvontaryhmiä ja poliittisia ryhmiä sosiaalisessa mediassa.

Ministeriön mukaan IRA myös loi tuhansia mainoksia, joilla se tavoitti miljoonia ihmisiä verkossa. Yhdysvallat uskoo sen myös järjestäneen poliittisia tapahtumia vuoden 2016 presidentinvaalien alla, salaten kuitenkin kytköksensä Venäjään.

Muutama kuukausi sitten Prigozhin myönsi sekaantuneensa Yhdysvaltojen demokraattiseen järjestelmään ja vannoi tekevänsä niin tarvittaessa uudelleen.

– Hyvät herrat, me sekaannuimme, sekaannumme nyt ja aiomme sekaantua, hän julisti marraskuussa, päivää ennen Yhdysvaltain välivaaleja.

Prigozhin kuuluu Kremlin sisäpiiriin, vaikka hänellä ei olekaan virallista poliittista asemaa Venäjällä. Aiemmin pääosin kulisseissa toiminut, "Putinin kokkina" tunnettu liikemies on ottanut kuluneen vuoden aikana isompaa julkista roolia Venäjällä ja maan hyökkäyksessä Ukrainaan.

Katso myös: Norjaan paennut entinen Wagner-komentaja kertoo, miten pakeni palkka-armeijasta

Norjaan paennut entinen Wagner-sotilas pyytää anteeksi ja kertoo syistään paeta 2:25

Lue myös:

    Uusimmat