Kongressin demokraatit aloittivat tutkinnan ylitarkastajan potkuista – Trump erotti syytä kertomatta

Presidentti Trump vieraili valtavalla maskitehtaalla – ei suojautunut taaskaan itse maskiin 5:29
Presidentti Trump vieraili valtavalla maskitehtaalla – hallinnon ohjeistuksista huolimatta ei suojautunut taaskaan itse maskiin

Yhdysvalloissa demokraatit ovat aloittaneet tutkinnan ulkoministeriön ylitarkastajan Steve Linickin erottamisesta.

Presidentti Donald Trump irtisanoi Steve Linickin myöhään perjantaina paikallista aikaa. Demokraattien mielestä päätös saattoi olla poliittisesti motivoitunut kostotoimi, sillä Linickin uskottiin tutkivan ulkoministeri Mike Pompeon toimia. Pompeo kuuluu Trumpin lähimpiin liittolaisiin.

Valkoinen talo ei ole antanut täsmällistä syytä Linickin erottamiselle.

Tutkinnan aloittamisesta kertoivat kongressiedustaja Eliot Engel ja senaattori Bob Menendez. Engel toimii edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja Menendez on senaatin ulkoasiainvaliokunnan korkea-arvoisin demokraatti. He kertoivat vastustavansa poliittisesti motivoituneita irtisanomisia.

– Erottaminen on selvästi suunniteltu suojelemaan ministeri Pompeota henkilökohtaiselta vastuulta, mikä nakertaisi demokraattisten instituutioidemme perustuksia ja saattaisi olla laiton kostotoimi, Engel ja Menendez sanoivat tiedotteessaan.

Linickin kerrotaan tutkineen valituksia, joiden mukaan Pompeo oli teettänyt valtion työntekijöillä henkilökohtaiseen elämäänsä liittyviä töitä. Diplomaattisten turvajoukkojen edustajille oli CNN:n viimevuotisen uutisen mukaan annettu tehtäväksi muun muassa noutaa perheen koira tai noutaa ruokaa.

CNN:n ministeriölähteiden mukaan Pompeo oli itse suositellut Linickin erottamista Trumpille ja varannut tämän seuraajaksi Stephen Akardin, joka on varapresidentti Mike Pencen entinen avustaja. Akard on viime vuodesta asti ollut korkeassa virassa ulkoministeriössä.

Lue myös:

    Uusimmat