Mainos

USA:n senaatti: Natolta apua Irakin tilanteen hallintaan

Yhdysvaltain senaatti on kehottanut presidentti Bushia pyytämään Natolta ja YK:lta apua Irakissa. Yli kolmekymmentä amerikkalaissotilasta on jo kuollut sodan jälkeisissä iskuissa - Irakin hankala turvallisuustilanne vaikeuttaa jälleenrakennuksen käynnistämistä.

Safarikiertue tarjosi miettimistauon Afrikassa vierailevalle presidentti George Bushille. Hänkin myöntää, että tilanne Irakissa on nyt yllättävän vaikea.

CBS-televisiokanavan tekemän kyselyn mukaan kansalaisten luottamus hallituksen ja joukkojen toimintaan on romahtanut viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Nyt vain 45 prosenttia kansasta uskoo maan hallitsevan Irakia, kun vielä huhtikuussa luku oli 71 prosenttia. Vain hieman yli puolet vastaajista uskoo Saddam Husseinin syrjäyttämisen olleen sotatoimien hinnan arvoista.

Puolustusministeri Donald Rumsfeld arvioi kustannusten olevan tällä hetkellä noin 3,4 miljardia euroa kuukaudessa.

Senaatti on jo puuttunut asiaan.Yksimielisesti se kehotti Bushia kääntymään Naton ja YK:n puoleen. Ne voisivat tarjota Irakiin ainakin monikansallisia sotapoliisi- ja siviilipoliisijoukkoja.

Yhdysvalloille rajoitettu Liberia-rooli

Yhdysvallat on halukas ottamaan vain hyvin rajoitetun sotilaallisen roolin Liberiassa. Ulkoministeri Colin Powellin mukaan Yhdysvallat haluaa ainoastaan auttaa länsiafrikkalaiset rauhanturvaajat alkuun.

Powell on sanonut, ettei Yhdysvallat ole kiinnostunut pitkäaikaisesta rauhanturvaamisesta tai kansankunnan rakentamisesta, vaan ne kuuluvat Länsi-Afrikan maille ja YK:lle.

Yhdysvalloilla on maahan erikoissuhde, Liberian perustivat Afrikkaan palanneet vapautetut orjat.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 11.07.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.