USA:n puolustusministerin salatusta sairaalareissusta kohu – NBC: Oli neljä päivää teholla

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin lupaa aiempaa parempaa läpinäkyvyyttä tiedottamisessa sen jälkeen, kun maan puolustusministeriö Pentagon sai kritiikkiä Austinin tuoreeseen sairaalareissuun liittyen.

Austin joutui maanantaina sairaalaan lääketieteellisestä toimenpiteestä seuranneiden komplikaatioiden vuoksi, mutta puolustusministeriö kertoi asiasta vasta myöhään perjantaina.

Uutiskanava NBC Newsin mukaan Austin oli ollut teho-osastolla neljä päivää.

Kanavan mukaan puolustusministeriö ilmoitti sairaalaan joutumisesta Valkoisen talon korkea-arvoisille virkamiehillekin vasta torstaina.

–  Ymmärrän tiedotusvälineiden huolen avoimuudesta ja ymmärrän, että olisin voinut tehdä parempaa työtä varmistamalla, että yleisölle on tiedotettu asianmukaisesti. Sitoudun toimimaan paremmin, Austin sanoi puolustusministeriön sivuilla julkaistussa lausunnossa.

–  Tämä oli minun lääketieteellinen toimenpiteeni, ja otan täyden vastuun tiedottamisesta koskevista päätöksistäni.

Puolustusministeriön lehdistösihteeri kenraalimajuri Pat Ryder kertoi NBC:lle, että Austin oli jatkanut tehtävissään täysipainoisesti perjantai-iltana.

NBC:n mukaan Austin oli lauantaina vielä sairaalassa, ja uutiskanavan lähteen mukaan oli epäselvää, koska hän olisi pääsemässä pois.

–  Olen erittäin iloinen ollessani parantumaan päin ja odotan innolla pääseväni palaamaan piakkoin Pentagoniin, Austin sanoi lausunnossaan.

Austinin vaivoista ei ole kerrottu

Puolustusministeriön virkamiehet eivät ole suostuneet kertomaan, millaisesta lääketieteellisestä toimenpiteestä Austinin kohdalla oli kyse tai koska toimenpide tehtiin, kertoo NBC.

He eivät myöskään ole suostuneet tarjoamaan yksityiskohtaista tietoa siitä, kuinka vakava Austinin tila oli aiemmin tällä viikolla.

Varapuolustusministeri Kathleen Hicks oli valmis astumaan Austinin saappaisiin sairaalareissun aikana ja teki tämän puolesta​ rutiinipäätöksiä, puolustusministeriön tiedottaja kertoi AFP:lle.

Sovitusti tehtävistään vapaalla ollut varapuolustusministeri oli NBC:n lähteen mukaan ollut lomailemassa Puerto Ricossa, kun Austin oli joutunut sairaalaan.

Uutissivusto Politicon mukaan Austinin sairaalaan joutumisesta oli ilmoitettu muun muassa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajalle Jake Sullivanille vasta torstaina.

Tämän jälkeen Sullivan oli kertonut asiasta myös presidentti Joe Bidenille.

Politicon virkamieslähteiden mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Austin olisi välittänyt tietoa Bidenille yksityisesti ennen kuin Sullivan tiedotti presidenttiä asiasta.

–  Jos Jake ei tiennyt, presidenttikään ei missään nimessä tiennyt, yksi sivuston lähteistä sanoi.

Politicon mukaan Yhdysvaltain kongressi sai tietää Austinin sairaalavisiitistä viisitoista minuuttia ennen kuin asiasta kerrottiin julkisesti perjantaina.

Sairaalareissu Lähi-idän jännitteiden keskellä

Yhdysvaltain senaatin asevoimien toimintaa käsittelevän komitean jäsen republikaanisenaattori Tom Cotton vaati vastauksia.

Hän painotti puolustusministerin olevan keskeinen lenkki presidentin ja asevoimien välisessä komentoketjussa, kun painavia päätöksiä joudutaan tekemään minuuttiaikataululla.

Puolustusministeriön toimintaa käsittelevistä toimittajista koostuva Pentagon Press Association kritisoi ministeriötä tiedon panttaamisesta.

Liitto kuvaili päiviä kestänyttä vitkastelua järkyttäväksi.

–  Yleisöllä on oikeus tietää, milloin Yhdysvaltain hallituksen jäsenet ovat sairaalahoidossa, anestesian alaisena tai kun tehtäviä siirretään minkä tahansa lääketieteellisen toimenpiteen seurauksena, liitto sanoi puolustusministeriön lehdistösihteerille lähetetyssä kirjeessä.

Puolustusministerin sairaalaan joutuminen osui Yhdysvaltain tukeman Israelin ja sen äärijärjestö Hamasia vastaan julistaman sodan sekä Lähi-idässä muutenkin kärjistyvien jännitteiden keskelle.

Iranin tukemat joukot Jemenissä ovat tehneet iskuja laivareiteillä.

Myös Irakissa ja Syyriassa on tehty hyökkäyksiä Yhdysvaltain joukkoja vastaan ​​raketeilla ja lennokeilla.

Yhdysvallat teki Austinin sairaalassa ollessa myös Irakin pääkaupungissa Bagdadissa iskun, joka suututti Irakin hallinnon.

AFP:lle asiaa aiemmin kommentoinut puolustusministeriön edustaja sanoi Austinin olleen tietoinen Bagdadin-iskusta ja hänen mukaansa Austin ja presidentti Joe Biden olivat aiemmin antaneet hyväksynnän kyseiselle toimelle.

Lue myös:

    Uusimmat