Uhkasiko ministerin sairaalareissu kansallista turvallisuutta? "Amerikka ansaitsee saada vastauksia"

Puolustusministeri Lloyd Austinin sairaalaan joutumisesta kerrottiin vasta useiden päivien jälkeen ja presidenttikin kuuli puolustusministerin syöpädiagnoosista vasta tällä viikolla.

Yhdysvaltain puolustusministeriön ylitarkastaja aloittaa selvityksen puolustusministeri Lloyd Austinin kohua aiheuttaneen sairaalareissun vuoksi, ministeriö kertoo lausunnossa.

Tarkastelussa arvioidaan, ovatko ministeriön käytännöt riittävät varmistamaan oikea-aikaiset ja asianmukaiset ilmoitukset sekä tehokkaan valtuuksien siirtämisen, jos ylin johto ei ole käytettävissä terveysongelmien tai muiden syiden vuoksi.

Austin joutui viime viikon maanantaina sairaalaan, mutta ministeriö kertoi asiasta vasta useita päiviä tämän jälkeen.

Jopa presidentti Joe Biden sai kuulla Austinin sairaalaan joutumisesta vasta päivien päästä. Lisäksi Biden ja maan kongressi ovat olleet pimennossa puolustusministerin syöpädiagnoosista viikkojen ajan.

Ministeriä on hoidettu sairaalassa eturauhassyövän vuoksi. Sittemmin Austin on jatkanut tehtävissään, mutta NBC Newsin mukaan hän oli torstaina edelleen sairaalassa.

Biden kuuli syöpädiagnoosista tällä viikolla

Ylitarkastajan muistion mukaan tarkastelun tavoitteena on selvittää puolustusministerin sairaalahoitoon liittyneet "roolit, prosessit, menettelyt, vastuut ja toimet".

Austinille, 70, tehtiin pienimuotoinen leikkaus syövän hoitamiseksi 22. joulukuuta, ja hän palasi kotiin seuraavana päivänä. Hänet vietiin kuitenkin uudenvuodenpäivänä takaisin sairaalaan komplikaatioiden, kuten pahoinvoinnin ja voimakkaan kivun, vuoksi.

Valkoinen talo sai tiedon sairaalaan joutumisesta kolme päivää myöhemmin ja kongressi sai tiedon päivä tämän jälkeen hieman ennen kuin asiasta kerrottiin julkisesti. Biden kuuli Austinin syöpädiagnoosista ensi kerran vasta tällä viikolla.

Valkoisen talon kansliapäällikkö Jeff Zients määräsi kiireellisen selvityksen säännöistä, jotka koskevat korkea-arvoisten virkamiesten työkyvyttömyyttä. Näin teki myös Austinin oma kansliapäällikkö Kelly Magsamen.

Republikaanipäättäjät ovat vaatineet Austinin eroa ja uhanneet häntä virkasyytteellä. Myös useat demokraatit ovat ilmaisseet huoltaan, mutta vain yksi Bidenin oman puolueen jäsen on peräänkuuluttanut puolustusministerin vaihtoa.

"Kansallinen turvallisuus hyvissä käsissä"

Republikaanisenaattorit pitivät torstaina tiedotustilaisuuden ilmaistakseen huolensa Austinin tilanteesta.

– Kun puolustusministeri on niin kivuissaan, että hänet on poistettava asunnostaan ​​ambulanssilla, viedään sairaalaan ja teho-osastolle, se ei ole vähäinen tapaus, sanoi senaattori Roger Wicker.

Wickerin mukaan tapauksen merkittävyys, tärkeys ja vakavuus ovat sitä luokkaa, että ministeriön avainhenkilöille ja ministerin sijaiselle tulisi ilmoittaa asiasta.

– Amerikka ansaitsee saada vastauksia nyt. Meidän on saatava niitä pian, Wicker vaati.

Varapuolustusministeri Kathleen Hicks sai yhtä lailla tietää Austinin sairaalaan joutumisesta vasta kolmen päivän jälkeen, joskin osa ministerin vastuista oli siirretty Hicksille jo tätä ennen.

Puolustusministeriön lehdistösihteeri, kenraalimajuri Pat Ryder tähdensi torstaina tiedotustilaisuudessa, että vaikka tiettyjä ilmoituksia ei oltu tehty Austinin ollessa sairaalassa, puolustusministeriön komento ja valvonta eivät olleet vaarassa.

– Kansallinen turvallisuus oli koko ajan hyvissä käsissä ja joko puolustusministeri tai varapuolustusministeri oli ruorissa, Ryder sanoi ministeriön mukaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat