Mainos

USA:n Pence vakuutteli sitoutumista Naton yhteisiin turvatakuisiin: "Seisomme balttien rinnalla"

4:56

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence vakuutti maanantaina Viron-vierailullaan, että Yhdysvallat seisoo lujasti sotilasliitto Naton viidennen artiklan eli Naton jäsenmaiden puolustusvelvoitteiden takana.

– Hyökkäys yhteen Nato-maahan on hyökkäys meitä kaikkia kohtaan, sanoi Mike Pence lehdistötilaisuudessa Kadriorgin palatsissa Tallinnassa.

Pence korosti liittolaisuutta Baltian maiden kanssa ja kertoi terveiset myös Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta.

– Presidentti Trump on pyytänyt minua tuomaan yksinkertaisen viestin: Olemme kanssanne ja seisomme rinnallanne, teidän vapautenne puolesta ja oman vapautemme, sanoi Pence maanantaiaamuna Viron presidentin Kersti Kaljulaidin tapaamisen yhteydessä.

Myöhemmin Pence toisti saman vakuuttelun kaikkien Baltian maiden presidenttien edessä.

Asiantuntijat olivat jo ennakkoon arvioineet, että Pence yrittäisi Viron-vierailullaan vakuuttaa baltit siitä, että Yhdysvallat pitää kiinni sitoumuksistaan ja puolustaa tilanteen tullen Nato-liittolaisiaan.

Huoli Yhdysvaltain sitoutumisen asteesta on noussut esiin Trumpin presidenttikauden aikana. Jo kesän mittaan Trump itse on yrittänyt vakuutella eurooppalaisia siitä, että Yhdysvallat on Naton viidennen artiklan ja turvatakuiden takana.

Puolustusrahat taas pöydällä 

Trump on viime aikoina useaan otteeseen vaatinut Nato-liittolaisia nostamaan puolustusmenojaan. Rahakysymys nousi esiin myös varapresidentti Pencen Viron-vierailulla maanantaina.

Yhdysvaltain lisäksi vain viisi Nato-maata näyttää tänä vuonna pääsevän sotilasliiton pitkän aikavälin tavoitteeseen siitä, että vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta käytetään puolustukseen.

Yksi kahden prosentin rajan ylittäjistä on juuri Viro, mitä myös Pence alleviivasi Tallinnassa.

Baltian politiikan professori Andres Kasekamp arvioi jo etukäteen viikonvaihteessa, että keskeisiä syitä Pencen Tallinnan-vierailuun olisivat juuri Viron puolustusmenojen taso sekä maan aloitteellisuus kyberturvallisuuskysymyksissä.

– Näyttää siltä, että Trumpin pääviesti Naton suuntaan on kaiken aikaa, että liittolaisten täytyy panostaa enemmän puolustukseen. Joten on helppoa ymmärtää, miksi Viro on valittu vierailukohteeksi, sanoi Kasekamp STT:lle sunnuntaina.

Pence poistui Virosta lentäen maanantaina alkuiltapäivästä. Hän vierailee seuraavaksi Montenegrossa ja Georgiassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.