"Nä oot kuollut mies" – Pirin voimin valvonut varas suutahti, kun kaveri ei kätkenyt saalista kotiinsa: Ampui miestä pistoolilla vatsaan puolison edessä

Oulun käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1977 syntyneen miehen muun muassa kahdesta tapon yrityksestä, jotka liittyivät tämän uraan varkaana. Miehen väkivallan yrityksiltä eivät säästyneet tuttavatkaan. 

Ensimmäinen tapon yrityksistä sattui Oulussa viime lokakuussa, kun mies yllätettiin aamulla varastamasta auton renkaita ja muita osia teollisuushallin edustalla. Mies lähti pakoon, mutta paikalle sattuneet miehet lähtivät tämän perään.

Takaa-ajon aikana varas ottanut esille pienikokoisen aseen, jolla uhkaamalla hän yritti karistaa seuraajansa. Kun uhkaaminen ei tuottanut toivottua tulosta, hän myös ampui yhtä miestä kohti tähän kuitenkaan osumatta.

Mies oli sanonut varkaalle, että ei "sohisi leikkipyssyllä", mistä todistajien mukaan provosoituneena mies käytti asetta.

Halusi kätkemään keikan saalista

Joitain päiviä myöhemmin varas oli aamuvarhaisella mennyt metelöimään tuntemansa pariskunnan asunnon ulkopuolelle. Hän oli aiemmin mielestään sopinut näiden kanssa, että voisi tuoda jotain tavaroita säilytykseen näiden luokse. Mukanaan miehellä oli vastikään eräältä varastolta varastettua omaisuutta.

Mies oli ilmeisesti päättänyt tulla sisälle joka tapauksessa, sillä pariskunta oli herännyt kuullessaan ikkunan helähtävän rikki. Mennessään katsomaan eteiseen he huomasivat ulko-oven rikkoutuneen ja käden hapuilevan ovea auki syntyneen reiän lävitse.

Vastaherännyt mies käski saapujaa häipymään ja otti pesäpallomailan, jolla näpäytti tämän kättä. Tunkeutuja ei kuitenkaan luovuttanut ja otti esiin pistoolin, jonka työnsi ikkunan reiästä.

Talon asukas painoi myös asetta pois pesäpallomailalla. Tämän jälkeen ase laukesi ja mies huomasi vatsassaan luodinreiän. Taloon pyrkinyt mies pakeni tämän jälkeen ja miehen puoliso soitti ambulanssin.

Poliisi löysi aseen kätkettynä ampujan avopuolison käsilaukkuun.

Hermostui, kun suunnitelmat eivät pitäneet

Oikeus arvioi, että tunkeutuja oli saanut käsityksen, että voisi tuoda tavaraa säilytykseen, ja oli hermostunut, kun keikan jälkeen ei moinen onnistunutkaan asukkaiden kotona olosta huolimatta.

– Vastaaja ei kertomansa mukaan ollut nukkunut ja oli nauttinut amfetamiinia, mitkä seikat ovat voineet vaikuttaa siten, että hän on hermostunut tavallista herkemmin, oikeus arvioi.

Herätettyä miestä ei kuitenkaan tuttavansa asia kiinnostanut, mikä osaltaan johti tilanteen kärjistymiseen. Uhrin ja tämän puolison mukaan mies oli juuri ennen aseen laukeamista hermostunut ja todennut "nä oot kuollut mies".

Selitti käsiaseen esittelyä tunnistuskeinoksi

Tunkeutuja oli selittänyt, että hänen ei ollut tarkoitus ampua ketään, vaan oli ottanut aseen esille "tunnistustarkoituksessa eräänlaiseksi henkilökortiksi", jotta asunnon omistajat tunnistaisivat hänet. Ase olisi lauennut pesäpallomailan osuman seurauksena.

Selitys ei oikeutta vakuuttanut, sillä ase oli osoittanut piippu sisätiloja kohti.

– Jos asetta näytettäisiin tunnistamismielessä, niin asetta pidettäisiin todennäköisemmin lappeellaan eikä kohti suunnattuna. Piipunreiän perusteella ase on vaikea tunnistaa, oikeus totesi.

Vuonna 1977 syntynyt Vesa Juhani Aittola tuomittiin kahdesta tapon yrityksestä, kahdesta vaaran aiheuttamisesta, kahdesta laittomasta uhkauksesta, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, varkauden yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta yhteensä 6 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan yhteensä 7800 euroa häntä jahdanneille miehillä kärsimyskorvauksina, ja murtonsa kohteeksi joutuneen asunnon asukkaille yhteensä 16 000 euroa kärsimyksestä sekä kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta.

Lue myös:

    Uusimmat