USA kehottaa Pohjois-Koreaa välttämään provokaatioita – ohjukset laukaistiin "varoitukseksi Etelä-Korean sodanlietsojille"

Yhdysvallat kehottaa Pohjois-Koreaa välttämään provokaatioita ja sanoo haluavansa jatkaa neuvotteluita Pohjois-Korean kanssa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Pohjois-Korea laukaisi aiemmin torstaina kaksi lyhyen kantaman ohjusta mereen. Ohjuskoe oli Pohjois-Korean ensimmäinen sen jälkeen, kun maan johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat kesäkuussa Koreoiden rajalla ja sopivat ydinasedialogin jatkamisesta.

–  Haluamme diplomaattista yhteydenpitoa Pohjois-Korean kanssa, ja kehotamme pohjoiskorealaisia ratkaisemaan kaikki asiat, joista presidentti ja puhemies Kim ovat puhuneet, diplomatian kautta, Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Morgan Ortagus sanoi.

–  Kehotamme välttämään provokaatioita. Kaikkien osapuolten tulisi pitää kiinni YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien mukaisista velvoitteistaan.

Ortagus kieltäytyi kuitenkin sanomasta, pitääkö Yhdysvallat Pohjois-Korean eilisiä ohjuskokeita provokaatioina.

Kimin ja Trumpin sopiman ydinasedialogin uusin kierros ei ole vielä käynnistynyt, ja viime viikolla Pohjois-Korea varoitti Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean elokuisten sotaharjoitusten vaarantavan neuvottelut.

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA kertoi perjantaina, että Kim oli henkilökohtaisesti valvomassa ja järjestämässä "uudentyyppisen taktisen täsmäaseen" laukaisua, ja kuvaili ohjuskoetta "vakavaksi varoitukseksi Etelä-Korean sodanlietsojille."

KCNA:n mukaan Kim oli ilahtunut kokeen tuloksesta. Kim syytti Etelä-Koreaa kaksinaamaisuudesta, kun nämä puhuvat rauhasta mutta samalla pitävät sotaharjoituksia.

Lue myös:

    Uusimmat