Pohjois-Korea laukaisi ohjuksia vastalauseena Korean niemimaan sotaharjoituksille – jo neljäs ohjuskoe kahden viikon aikana

Pohjois-Korea uhkasi tiistaina tekevänsä lisää asetestejä, kun Yhdysvallat ja Etelä-Korea harjoittavat sotavalmiuttaan Korean niemimaalla. Pohjois-Korea on tehnyt jo neljä ohjuskoetta vajaan kahden viikon aikana.

Pohjois-Korean ulkoministeriön edustaja sanoi tiistaina maansa ainoan uutistoimiston KCNA:n mukaan, että sotaharjoitukset ovat "räikeä loukkaus" Korean niemimaan rauhanpyrkimyksille.

– Toistuvista varoituksistamme huolimatta Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat viimein aloittaneet yhteisen sotaharjoituksensa, jonka kohteena on Korean demokraattinen kansantasavalta, Pohjois-Korean ulkoministeriön edustaja sanoi KCNA:n mukaan.

Pohjois-Korea on suhtautunut Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteisiin sotaharjoituksiin aina erittäin kielteisesti, mutta ohjuskokeita se on harjoitusten aikana välttänyt tekemästä.

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper sanoi tiistaina, että vaikka asetesteihin suhtaudutaan vakavasti, täytyy välttää ylireagointia ja tilannetta, jossa diplomatian keinot loppuvat.

Yhdysvallat reagoinut laimeasti ohjuskokeisiin

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman analyytikon mukaan Pohjois-Korea todennäköisesti jatkaa asetestaustaan, sillä Etelä-Korea tai Yhdysvallat eivät ole kylliksi reagoineet taajaan tehtyihin ohjuskokeisiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi viime viikon lopulla, ettei hänellä ole ongelmia Pohjois-Korean ohjuskokeiden kanssa. Trumpin mukaan lyhyen kantaman ohjusten testaaminen on varsin tavanomaista.

Viime vuonna Singaporessa järjestetyssä Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean johtajien ensimmäisessä tapaamisessa Trump sitoutui Etelä-Korean yllätykseksi lopettamaan yhteiset harjoitukset Etelä-Korean kanssa. Tuona syksynä harjoitukset peruttiin kokonaan ja tämän kevään suurharjoituksia typistettiin tuntuvasti.

Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat kesäkuussa Koreoiden rajalla ja sopivat ydinasedialogin jatkamisesta. Trump on yrittänyt viedä eteenpäin keskusteluja Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta. Analyytikot eivät kuitenkaan usko, että neuvottelupöytiin ydinaseriisunnasta päästään ennen syksyä.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja