Etelä-Korean armeija: Pohjois-Korean laukaisemat ammukset olivat ballistisia ohjuksia

Pohjois-Korean keskiviikkona laukaisemat ammukset olivat ballistisia ohjuksia, kertoo Etelä-Korean armeija. Armeijan mukaan Pohjois-Korea laukaisi kaksi ohjusta, jotka lensivät noin 250 kilometriä ennen kuin putosivat Japaninmereen.

Ammukset laukaistiin Hodon niemimaalta, Pohjois-Korean itärannikolta. Pohjois-Korea ei ole toistaiseksi vahvistanut tehneensä asetestejä.

Viimeksi vajaa viikko sitten torstaina maa laukaisi kaksi lyhyen kantaman ohjusta mereen.

Pohjois-Korean aktivoituminen asetesteissä saattaa olla reaktio Yhdysvaltain ja Etelä-Korean tulevaan sotaharjoitukseen. Pohjois-Korea on suhtautunut elokuiseen harjoitukseen kriittisesti. Maan johtaja Kim Jong-Un on muun muassa kuvaillut viimeviikkoista ohjuskoetta "vakavaksi varoitukseksi Etelä-Korean sodanlietsojille."

USA: Pohjois-Korean vältettävä provokaatioita

Viime viikon ohjuskokeen jälkeen Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA kertoi, että kyseessä oli "uudentyyppisen taktisen täsmäaseen" laukaisu. Myös Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen analyysi osoitti, että ainakin toinen ohjuksista oli "uutta tyyppiä", jollaista eteläkorealaiset viranomaiset eivät olleet aiemmin nähneet.

Viime viikon asetestit olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun Pohjois-Korean Kim ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapasivat kesäkuussa Koreoiden rajalla ja sopivat ydinasedialogin jatkamisesta.

Ydinaseriisuntakeskustelujen uusin kierros ei ole vielä käynnistynyt, ja Pohjois-Korea onkin ennättänyt varoittamaan, että Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoitukset vaarantavat neuvottelut.

Yhdysvallat on kehottanut Pohjois-Koreaa välttämään provokaatioita ja vakuutellut haluavansa jatkaa neuvotteluita.

– Haluamme diplomaattista yhteydenpitoa Pohjois-Korean kanssa, ja kehotamme pohjoiskorealaisia ratkaisemaan kaikki asiat, joista presidentti ja puhemies Kim ovat puhuneet, diplomatian kautta, Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Morgan Ortagus sanoi viime viikon testien jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat