Mainos

USA hylkäsi ydinkoekieltosopimuksen

Yhdysvaltain senaatti on hylännyt äänestyksessään ydinkokeet kieltävän maailmanlaajuisen sopimuksen. Senaatti antoi äänensä aamuyöllä Suomen aikaa. Tulos oli odotettu, sillä esitystä vastustavilla republikaaneilla on enemmistö senaatissa. Sallimalla ydinkokeet Yhdysvaltain senaatti laittoi kapulan rattaisiin sekä presidentti Bill Clintonin ulkopoliitikalle. Clinton allekirjoitti vuonna 1996 ydinkokeet kieltävän sopimuksen, jossa on mukana 154 maata. Sopimus on lopullisesti hyväksytty 26 maassa.

Clinton: Yhdysvallat tulee ratifioimaan ydinkoekiellon


Presidentti Bill Clinton vakuuttaa, että ydinkoekiellosta käyty taistelu ei ole vielä ohitse. Clinton lupasi myös, että Yhdysvallat ratifioi sopimuksen ennen pitkää senaatin vastustavasta päätöksestä huolimatta.

Valkoisen talon edustalla puhunut Clinton totesi, että Yhdysvallat pidättäytyy jatkossakin tekemästä ydinkokeita ja kehotti muita maita tekemään samoin.

Maailmalla pettymystä päätöksestä


Eri puolilla maailmaa on oltu pettyneitä Yhdysvaltain senaatin päätökseen torjua maailmanlaajuisen ydinkoekiellon ratifiointi. Kiinan ulkoministeriön lausunnon mukaan Yhdysvallat on suuri ydinasevalta, ja Yhdysvaltain ratifioinnilla on suuri merkitys sopimuksen tulevaisuuden kannalta. Kiina aikoo jouduttaa omaa ratifiointiprosessiaan. Venäjän ulkoministeriön edustajan mukaan Venäjä on pettynyt ja hyvin huolestunut ydinkoekieltosopimuksen torjunnasta Yhdysvalloissa. Tosin Venäjäkään ei ole vielä ratifioinut sopimusta.
(MTV3-STT-Reuters)
Riitta Snellmanin raportti ydinkieltotaistelusta Yhdysvalloissa Huomenta Suomessa (1:27)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.