Von der Leyen linjapuheessaan: "Komissio käynnistää tutkimuksen Kiinasta tulevien sähköautojen tuista"

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää tänään Strasbourgissa vuotuisen EU:n tilaa arvioivan puheensa, joka on odotetuin tapahtuma Euroopan parlamentin tämänkertaisella täysistuntoviikolla. 

Kuulijoiden korvat suuntautunevat ainakin puheen Ukrainan sotaa koskevaan osioon sekä siihen, kuinka von der Leyen mahdollisesti muotoilee viestinsä Euroopan vihreästä siirtymästä.

Europarlamenttivaalien lähestymisen on uumoiltu vaikuttavan muun muassa siihen, kuinka ponnekkaasti keskustaoikeistosta uskalletaan ajaa Euroopan parlamentissa vihreää siirtymää äänten menettämisen pelossa.

Puolustuspuhe saavutuksille

Ursula von der Leyen puolusti puheessaan saavutuksiaan Euroopan komission puheenjohtajana.

Euroopan komission puheenjohtajavon der Leyensanoi puheessaan, että hän on edistänyt ja aikoo jatkossakin edistää oikeudenmukaista siirtymistä vihreään energiaan. Hän kertoi myös jatkossakin edistävänsä vahvaa geopoliittista unionia ja oikeudenmukaista kilpailua maailman kanssa.

Von der Leyenin mukaan hän ja hänen tiiminsä olivat toteuttaneet yli 90 prosenttia ehdotuksista, jotka esiteltiin, kun hänestä tuli komission päällikkö vuonna 2019. 

– Emme ole unohtaneet, kuinka Kiinan epäreilut kauppakäytännöt vaikuttivat aurinkoenergiaa koskevaan teollisuuteemme. Komissio käynnistää tutkimuksen Kiinasta tulevien sähköajoneuvojen tuista.

Puheessaan von der Leyen kertoi komission aikovan myös ehdottaa jatkoa ukrainalaisten tilapäiselle suojelulle.

Toinen kausi mahdollisesti tähtäimessä

Von der Leyenin odotetaan laajalti pyrkivän toiselle kaudelle EU:n toimeenpanevan elimen johtoon ensi vuonna. 

– Kun seisoin edessänne vuonna 2019 vihreää, digitaalista ja geopoliittista Eurooppaa koskevan ohjelmani kanssa, tiedän, että joillakin oli epäilyksiä, von der Leyen sanoi EU:n lainsäätäjille viimeisessä unionin tilaa käsittelevässä puheessaan ennen ensi kesäkuussa pidettäviä Euroopan parlamentin vaaleja.

– Olemme nähneet geopoliittisen unionin synnyn - olemme tukeneet Ukrainaa, vastustaneet Venäjän aggressiota, vastanneet itsevarmaan Kiinaan ja panostaneet kumppanuuksiin. Meillä on nyt Euroopan vihreä sopimus, joka on taloutemme keskeinen osa ja jonka kunnianhimo on vertaansa vailla.

Lue myös:

    Uusimmat