Ursula Kähäri omistaa maailman suurimman Barbie-kokoelman

Ursula Kähäri kohtasi kolmisen vuotta sitten netin huutokaupassa Marilyn-Barbien. Ihmetys vaihtui ihastukseen, ja tästä sai alkunsa keräilyharrastus, joka on paisunut lyhyessä ajassa valtaviin mittasuhteisiin.

Ursula Kähäri muistaa omasta nuoruudestaan ajan, jolloin Barbie-nukke rantautui Suomeen. Se oli jotain täysin uutta ja upeaa.

− Olin murkkuikäinen, kun sain oman Barbien. Nukella ei varsinaisesti leikitty, vaan sille tehtiin vaatteita, Ursula kertoo.

Nuoren naisen kokoelma jäi sillä haavaa yhteen nukkeen. Perheenperustamisen myötä Ursula sai neljä poikaa. Barbiet painuivat unholaan.

Kunnes tuli vuosi 2007 ja Huuto.netissä silmien eteen sattunut Marilyn-Barbie.

− En voinut käsittää, mistä Marilynin näköisnukessa oli kyse, joten aloin ottaa selvää asiasta.

Kerrasta koukkuun

Kun keräily-Barbien maailma alkoi aueta Ursulalle, hän oli hetkessä mennyttä naista. Niillä Barbie-nukeilla, joihin Ursula nuoruudessaan tutustui, ei ollut mitään tekemistä keräilykappaleiden kanssa.

− Nuket ovat yksinkertaisesti upeita. Niillä on leningit, korut, käsilaukut ja kaikki. Myös pakkaukset itsessään ovat kuin taideteoksia, Ursula kuvaa.

Ursulan tavoite oli alusta asti selvä.

− Päätin heti, että teen keräilybarbeista näyttelyn. Ei Suomessa tiedetä, mistä Barbiessa on oikeasti kysymys!

Kokoelmaa kartuttamaan

Keräilybarbeja myydään huutokauppojen ohella ainoastaan Mattelilla sekä muutamissa kaupoissa Yhdysvalloissa. Ursulan onnistui saada yhteys muihin suomalaisiin keräilijöihin. Heiltä hän sai arvokasta tietoa.

− Ensimmäinen nukkeni oli kyseinen Marilyn-barbie, jonka onnistuin huutamaan itselleni. Sen jälkeen huutelin vähän enemmänkin nukkeja suomalaisilta kauppiailta. Tuolloin niitä oli aika vähän myynnissä.

− Sitten aloin googlettaa Barbieta, ja siitähän se maailma vasta aukesikin, Ursula naureskelee.

Keräilynuket osoittautuivat hintaviksi. Ursula sai oppia kantapään kautta kaupankäynnin lait.

− Maksaa pitää etukäteen, ja sitten jäädään vain odottelemaan. Minulle on jonkin verran käynyt näitä, etten olekaan saanut tavaraa. Mutta sitä oppii, Ursula toteaa.

Listaus käynnissä

Vielä samana vuonna Ursula avasi viisisataa keräily-Barbieta sisältäneen näyttelyn. Homma kuitenkin loppui lyhyeen, kun tila kävi pieneksi.

Tällä hetkellä nukkeja on Ursulan arvion mukaan muutamia tuhansia.

− Tarkkaa lukua en tiedä. Teemme poikani ja ystävieni kanssa listausta nukeista. Luvut täytyy syöttää tietokoneelle, muuten ei pysty enää sanomaan kuinka paljon joukossa on kaksoiskappaleita ja mitä puuttuu.

Apua Ursula on saanut myös amerikkalaiselta Barbie-keräilijältä, joka lensi viime vuoden elokuussa kahdeksi viikoksi Suomeen tutkimaan "kollegansa" varastoja.

− Sain häneltä vinkkejä, mitä itseltäni puuttuu. Mutta omassa kokoelmassani oli myös sellaisia nukkeja, joista hän oli täysin hämmästynyt, että miten minulla voi olla ne. Hän on sentään kerännyt Barbeja 30 vuotta.

Haussa uusi näyttelytila

Luetteloinnin ohella Ursula on etsinyt jo kahden vuoden ajan uusia näyttelytiloja kaunottarilleen. Korkeat vuokrat rajoittavat mahdollisuuksia.

− Toistaiseksi en ole saanut tästä hommasta lainkaan tuloja, ainoastaan menoja. Jos saan näyttelyn auki, laitan ylimääräiset nuket kiertoon.

Ursulan ystävä on lohkaissut, että on suoranainen rikos Suomen lapsia ja äitejä kohtaan, etteivät nuket ole näytillä. Myös Ursula harmittelee sopivan näyttelytilan uupumista.

− Minulle ei olisi tullut alussa mieleenkään, että keräisin nukkeja näin paljon. Ne pitää nähdä ennen kuin sen kirjon voi ymmärtää. Kaikki, jotka ovat nähneet kokoelman, ovat lentäneet selälleen.

Nukkejensa rahallista arvoa Ursula ei halua lähteä puimaan. Hän muistuttaa, että keräilyharrastukseen voi päästä mukaan vähemmälläkin panostuksella.

− Monella on vanhoja Barbeja varastossa. Niistä saa pienellä rahalla komean näyttelyn ihan omaan hyllyyn. Pesee vain nukkejen hiukset ja vaihtaa leningit, siihen pääsee pikkurahalla kiinni, Ursula toteaa.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Ursula Kähäri pähkinänkuoressa

- Ammatiltaan hammaslääkäri.

- Alkoi hankkia keräilybarbienukkeja vuonna 2007.

- Kokoelma on karttunut nopeassa tahdissa Ursulan arvion mukaan noin 2000 nukkeen. Tarkka määrä on selvityksessä.


Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja