Mainos

Urpilainen haluaa Nato-rauhan vaalikaudeksi

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei näe mitään syytä muuttaa Suomen turvallisuuspolitiikkaa Georgian sodan takia.

NATO-jäsenyys ei Urpilaisen mielestä ole ajankohtainen tällä vaalikaudella, eikä puolustusmäärärahoja tarvitse lisätä.

Urpilainen sanoi Vantaalla SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, että turvallisuusratkaisuista päätökset on tehtävä aina niin, että kansan enemmistön kanta on ratkaiseva. Kannan mittaaminen voi Urpilaisen mukaan tapahtua kuitenkin myös eduskuntavaalien ja niihin liittyvän vaalikeskustelun kautta.

Urpilainen katsoi, että Georgian kriisin myötä epävarmuus tulevaisuudesta on lisääntynyt niin suurvaltasuhteiden kuin Euroopan unioninkin osalta. Ulkopolitiikassa pitää olla rohkeutta, mutta toisaalta tyhjän idealismin suohonkaan ei saisi upota.

- Pienen maan menestymisen edellytys kansainvälisessä järjestelmässä on edelleen sen toiminta tosiasioiden tunnustamisessa.

Venäjä, EU, Itämeri

Urpilainen listasi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ajankohtaisiksi haasteiksi Venäjän, vaikuttamisen EU:ssa ja Itämeripolitiikan vahvistamisen.

Demarijohtajan mielestä Suomi tarvitsee yhä syvempää Venäjän politiikan, talouden ja mielipideilmaston sekä sotilaallisen vaikuttamisen analyysiä ja yhä lähempiä kontakteja Venäjään kaikilla yhteiskuntaelämän eri aloilla.

- Meidän tulee entisestään vahvistaa verkostoja, joiden kautta saamme laajaa ja monipuolista tietoa siitä mitä Venäjällä tapahtuu.

Urpilaisen mukaan Suomen on kansakuntana vahvistettava kannanottokykyään kansainvälisissä kysymyksissä. Yhä vilkkaampi ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu on tarpeen.

EU on pidettävä myös mahdollisimman yhtenäisenä toimijana myös Venäjä-suhteessa. Suomen tavoitteisiin kuuluu niin ikään eurooppalaisen turvallisuus- ja puolustusyhteistyön saaminen uskottavalle käytännön tasolle.

Myös pohjoismaisen yhteistyön tehostaminen ja vahvistaminen on Urpilaisen mielestä luontevaa. Itämeren alueessa on hänen mielestään valtava potentiaali niin EU:n yhteistyön alueena kuin myös siltana sen rajojen yli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.