Urheilun superparin unelmahäät vaihtuivat sensaatiomaisen tylyyn eroilmoitukseen, ikuisen häviäjän leima suurvoittoon – onnenkyyneleet päättivät kymmeniä miljoonia tuoneen uran

Yksi 2010-luvun merkittävimmistä tennisurista tuli päätökseen perjantaina, kun Caroline Wozniacki, 29, hyvästeli yleisön Australian avoimissa. Vuosikymmenen alussa näytti siltä, että Wozniacki kahmii Grand Slam -titteleitä ystävänsä Serena Williamsin rinnalla, mutta tanskalaisen tarinasta tuli kivikkoisempi, niin kentällä kuin siviilissäkin. 

Kun Caroline Wozniacki nousi ensimmäisenä tanskalaisena tenniksen maailmanlistan ykköseksi lokakuussa 2010, hän oli jo voittanut 12 WTA-turnausta. Meriittilistalla oli myös finaalipaikka US Openissa, joten seuraava askel, Grand Slam -titteli, näytti vääjäämättömältä. 

Wozniacki oli vuonna 2011 rankingykkösenä yhtä viikkoa lukuun ottamatta, nappasi kuusi WTA-titteliä ja saavutti kaksi välieräpaikkaa Grand Slam -tasolla, mutta raskas leima alkoi tarttua: Wozniacki ei kestä suurturnausten painetta. 

Tämä maine kasvoi entisestään, kun Wozniacki ylsi vain kerran välieriin ja kerran finaaliin Grand Slam -tasolla viiden seuraavan vuoden aikana. Vaikka menestymisen esteenä olivat olleet myös loukkaantumiset, tässä vaiheessa enää harva uskoi Wozniackin uran huipentuvan suurvoittoon.

Esimakua tuli kuitenkin WTA-finaaliturnauksessa 2017. Titteliä seurasi satumainen kauden 2018 alku, joka huipentui Melbournessa – Wozniacki sai vihdoin Grand Slam -pokaalin hyppysiinsä. 

Wozniackin kommentit häviäjää Simona Halepia kohtaan kuvasivat osuvasti hänen matkaansa. Halepille tappio oli kolmas yhtä monessa Grand Slam -finaalissa. 

– Ottelun alla tiesin, että toinen meistä on jälkikäteen hyvin pettynyt ja surullinen. Voin vain kuvitella, miltä hänestä tuntuu. En halunnut ajatella voittoa etukäteen, sillä tiesin, kuinka pahalta tappio tuntuisi, Wozniacki kommentoi. 

– Olen unelmoinut tästä niin monta vuotta. Tämä on unelmieni täyttymys. En itke koskaan, mutta tämä on niin tunteikasta, maailmanlistan ykköseksi palannut tanskalainen kyynelehti. 

Perjantaina oli taas kyynelten aika, kun Wozniacki hyvästeli tenniskentät 3. kierroksen tappiolla tunisialaiselle Ons Jabeurille

– Kiitos perheelleni ja varsinkin isälleni, joka on valmentanut minua kaikki nämä vuodet. Teiltä saamani tuki on erityinen muisto, jota tulen vaalimaan mielessäni aina, Wozniacki kiitti läheisiään ja yleisöä.

Hääkutsut postiin ja eroilmoitus puhelinsoitolla

Wozniackin tienestit tenniskentiltä olivat yli 35 miljoonaa dollaria (lähes 32 miljoonaa euroa). Kun sponsorikumppaneina on ollut Adidaksen ja Rolexin kaltaisia jättiyrityksiä, Wozniackin ansiot kohosivat entisestään: vuosina 2010-2011 hän oli toiseksi eniten tienannut naisurheilija maailmassa.

Peliesitystensä ja kaupallisten yhteistöidensä lisäksi Wozniacki on ollut julkisuudessa myös siviilielämänsä takia. Eniten huomiota on saanut suhde huippugolfari Rory McIlroyn kanssa vuosina 2011-2014. 

Erittäin seurattu pari kihlautui tammikuussa 2014 ja unelmahäitä piti tanssia saman vuoden marraskuussa New Yorkissa, mutta kaikki päättyi jo toukokuussa McIlroyn yllätysilmoitukseen. 

– Viikonloppuna postitetut hääkutsut saivat minut tajuamaan, etten ole valmis kaikkeen siihen, mitä avioliitto tuo mukanaan, McIlroy perusteli. 

– En aio valehdella. Ajatusten kokoaminen golfia varten tulee olemaan erittäin haastavaa, pohjoisirlantilaistähti lisäsi.

McIlroy voitti samana kesänä kaksi Major-turnausta, The Open Championshipin ja PGA Championshipin. Eroilmoituksesta hän ei saanut tyylipisteitä. 

– Olin shokissa. Ajattelin, että hän (McIlroy) olisi tehnyt sen edes kasvotusten, mutta ei mitään sellaista. Sain vain puhelinsoiton, enkä kuullut hänestä sen jälkeen, Wozniacki paljasti syyskuussa 2014. 

– Ero oli todella vaikea asia, sillä hän teki siitä niin julkista alusta lähtien. Hän julkaisi tiedotteen, joten se lävähti suoraan kasvoilleni. 

Perheonnea entisen NBA-pelaajan kanssa

Wozniacki ilmoitti viime joulukuussa, että Australian avoimet jäävät hänen ammattilaisuransa viimeiseksi turnaukseksi. 

Suhde David Leen kanssa on noussut peliuraa tärkeämmäksi. Lee pelasi yli vuosikymmenen koripallon NBA:ssa ja juhli sarjan mestaruutta vuonna 2015. 

– Olen tajunnut, että elämässä on paljon kentän ulkopuolisia asioita, joita haluan tavoitella. Avioituminen Davidin kanssa oli yksi noista tavoitteista, ja perheen perustaminen hänen kanssaan on yksi intohimoistani. Samalla haluan matkustella ympäri maailmaa ja lisätä tietoisuutta nivelreumasta. 

Wozniacki ilmoitti reilu vuosi sitten kärsivänsä kyseisestä sairaudesta. 

– Ratkaisu päättää urani ei liity millään tavoin terveyteeni, eivätkä nämä ole jäähyväiset, Wozniacki painotti joulukuisessa ilmoituksessaan

– Olen saavuttanut kentällä kaiken, josta olen unelmoinut. Odotan innolla sitä, että saan jakaa jännittävän matkani kanssanne tulevaisuudessa. 

Lähteet: wtatennis.com, theguardian.com, forbes.com

Lue myös:

    Uusimmat