Urheilun eettinen keskus selvittää häirinnän laajuuden suomalaisessa kilpaurheilussa – jääkiekon SM-liiga mukaan kyselyyn

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK haluaa selvittää, miten laaja ilmiö seksuaalinen tai sukupuoleen perustuva häirintä on suomalaisessa kilpaurheilussa. Aihe on ollut parina viime vuonna aiempaa enemmän julkisuudessa esillä.

SUEK on tehnyt jo aiemmin lajiliittojen pyynnöstä selvityksiä häirinnän ilmenemisestä eri lajeissa. SUEKin tiedotteessa kerrotaan, että selvitysten perusteella häirinnän eri muotoja ja kiusaamista esiintyy urheilussa.

Nyt toteutettava selvitys on aiempia selvästi laajempi. Selvitykseen on kutsuttu 71 urheilun lajiliittoa, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU sekä jääkiekon liigajoukkueet. Mukana ovat kaikki suurimmat lajiliitot. Selvityksestä on määrä valmistua raportti ensi keväänä.

–  On hienoa, että liitot lähtevät mukaan selvitykseen. Tämä kertoo urheilun yhteisestä tahtotilasta, epäkohtiin halutaan puuttua ja etsiä ratkaisuja. Paljon on vielä opittavaa ja tehtävää epäasiallisen käyttäytymisen lopettamiseksi, mutta suunta on hyvä. Häirintä ei kuulu urheiluun, SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson sanoi tiedotteessa.

Mukana 16-vuotiaat ja vanhemmat urheilijat

Selvityksessä kysely lähetetään 16 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille kilpaurheilijoille. Helsingin Sanomien mukaan kyselyssä saattaa olla enimmillään mukana jopa satatuhatta urheilijaa.

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa nousivat puheenaiheiksi keväällä 2018, kun MTV Sport tutki asiaa.

Tammikuussa Tennisliitto ja SUEK kertoivat selvittävänsä, ovatko nuoret kansainvälisiä kilpailuita pelanneet suomalaiset kokeneet häirintää harjoituksissa tai kilpailumatkoilla viime vuosina. Viime kuukausina taitoluisteluun liittyvä häirintä ja epäasiallinen käytös ovat nousseet julkisuudessa esille.

SUEKin ja lajiliittojen lisäksi selvityksen toteuttamisessa on mukana Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu.

Lue myös:

    Uusimmat