Mainos

UPM:n ja Stora Enson työntekijät lakkoon

Paperityöntekijät järjestävät ensi viikolla vuorokauden mittaisen työnseisauksen sekä metsäyhtiö UPM:n että Stora Enson kaikissa tehtaissa Suomessa.

UPM:n työntekijät aloittavat työnseisauksen ensi viikon tiistaina Pietarsaaressa ja Valkeakoskella. Keskiviikkona työnseisaukset pysäyttävät kaikki muut UPM:n tehtaat. Työt jatkuvat tehtailla jälleen torstaiaamuna.

Pietarsaaren tehtaan pääluottamusmies Seppo Tyni kertoo, että syinä mielenilmaukseen ovat työehtoneuvottelujen venyminen, "työnantajan uhoaminen työsuluilla" ja pyrkimykset saada työehtosopimukseen työntekijöiden näkökulmasta isoja heikennyksiä.

Tyni mainitsee esimerkkeinä muun muassa vuosilomien pätkimisen sekä pitkät vuorot viikonloppuisin ja nelivuorotyön kesäaikana työnantajan ilmoituksella.

- Tällaisiahan ei missään sivistysmaissa ole, Tyni kommentoi.

Stora Enson tehtaat pysähtyvät torstaina

Myös Stora Enson työntekijät järjestävät ensi viikolla työnseisauksen kaikissa tehtaissa. Työnseisauksen tarkoituksena on vauhdittaa tes-neuvotteluja. Vuorokauden mittainen seisaus alkaa torstaiaamuna.

Stora Enson Imatralla sijaitsevan Kaukopään tehtaan pääluottamusmies Ilkka Nokelaisen mukaan palkanmaksuKaukopään tehtaalla on uhattu lopettaa, kun tehdas seuraavan kerran joudutaan ajamaan alas henkilöstöpulan takia.

Nokelaisen mukaan koneet käynnistetään uudestaan vasta sitten, kun ammattiosasto antaa vakuudet tehtaan pyörimisestä ilman häiriöitä.

Raumalla sanoista tekoihin

UPM:n Rauman paperitehdas aloitti jo tänään aamulla vuorokauden mittaisen työnseisauksen. Syynä on tehtaan pääluottamusmiehen Martti Lempisen mukaan ulkopuolisen työvoiman käyttäminen paikkaamaan ylityökiellosta johtuvia vajeita sekä määräaikaisten työsuhteiden yleisyys.

Lempisen mukaan työntekijöiden halu voimannäyttöön kasvaa koko ajan myös sen vuoksi, että sopimuksettomassa tilassa on oltu niin pitkään.

- Jäsenistössä alkaa olla selviä paineita siihen, että jotain täytyy tapahtua. Alkaa herätä tekemisen tarve, että asiat alkaisivat Helsingissä edetä. Selvästi on nähtävissä, että tällaiset spontaanit toimet alkavat lisääntyä, Lempinen muotoili.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.