UPM aloittaa jälleen yt-neuvottelut

UPM aikoo jälleen vähentää työntekijöitä Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa sekä Kymin tehtaalla Kouvolassa.

Vähennystarve molemmilta paperi- ja sellutehtailta on 100 työntekijää, yhteensä siis 200 työntekijää.

Luottamusmiehet ovat huolissaan tehtaiden henkilöstön jaksamisesta.

- Olen todella huolestunut, kuinka pitkään ihminen jaksaa tätä moniosaamisen lisääntymistä. Koko ajan vähennetään henkilöstöä ja ihmisten pitäisi revetä enemmän ja enemmän erilaisiin tehtäviin. Jossain se raja kulkee, Kaukaan pääluottamusmies Jarmo Kinnunen toteaa MTV:n uutisille.

Kaukaan paperi- ja sellutehtaan johtaja Raimo Särkelän mukaan yt -neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa. Tehtaalla työskentelee tällä hetkellä vähän yli 800 ihmistä.

Särkelä perustelee toimia hinnan muodotuksen epäsuotuisalla kehityksellä.

- Viime vuosi oli jo aikamoinen isku ja vuoden vaihteen kieppeillä on tullut vielä uusia iskuja markkinoilta hinnanmuodostuksen muodossa. Nähtiin, että tätä olemassa olevaa ohjelmaa on nopeutettava ihan oleellisesti kannattavuuden ja kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi, Särkelä perustelee MTV:n uutisille.

Metsäteollisuus kriisissä koko 2000-luvun

Metsäteollisuus on taistellut kustannuskriisin kanssa koko 2000-luvun. UPM aloitti oman tuloksenparannusohjelmansa keväällä 2006.

- Tuolloin suljettiin Voikkaan tehdas ja Kymiltä yksi paperikone Kuusankoskelta. Jämsänkoskella yhden paperikoneen tuotantosuuntaa muutettiin, koska ongelma oli sillä hetkellä nimen omaan päällystetty paperi, Särkelä sanoo.

Ohjelma merkitsi yt-neuvotteluiden alkua kaikilla tehtailla. Kaikaalla henkilöstöä vähennettiin vuoden 2008 loppuun mennessä noin 350 henkeä.

- Näiden toimenpiteiden jälkeen vuonna 2008 näyttikin jo paremmalta: käyntiasteet paranivat, tilauskannat paranivat ja jopa hintoja pystyttiin hieman nostamaan, Särkelä kertaa.

Sitten tulikin pankki- ja rahoituskriisi, joka veti maton alta myös UPM:ltä. Vuoteen 2009 mentiin hyvin epävarmoissa tunnelmissa ja synkkien ennusteiden saattelemina koko teollisuudessa. Vuosi oli kuitenkin UPM:lle yllättävän hyvä - tulos olikin parempi kuin 2008.

- Tätä selittää ensinnäkin kustannussäästöt - kunnossapitokustannuksia säästettiin voimakkaasti. Toinen selittävä tekijä olivat lomautukset ja kolmas se, että ei otettu kesäharjoittelijoita ollenkaan. Tilauskannat olivat huonot, joten koneita voitiin seisottaa kesällä useita viikkoja, Särkelä arvioi

.(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat