Venäjän masinoiman vallankaappauksen uhka Moldovassa on jatkuva – Upin tutkija ei kuitenkaan usko hyökkäykseen

Venäjän olisi vaikeaa hyökätä Moldovaan 1:43
Katso myös Viiden jälkeen -ohjelman keskustelu viime huhtikuulta: Venäjän olisi vaikeaa hyökätä Moldovaan

Moldovassa on viime aikoina puhuttu Venäjän masinoiman vallankaappauksen uhasta jopa presidentti Maia Sandun suulla. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau pitää Venäjän vallankaappausta kuitenkin enemmän jatkuvana kuin juuri nyt käsillä olevana uhkana.

Venäjän olisi täysin mahdollista ainakin yrittää käynnistää Moldovassa vallanvaihto, sillä Venäjällä on sekä vaikutusvaltaa Moldovan oppositiossa että Venäjä-mielisiä virkamiehiä hallinnossa, Ryhor Nizhnikau arvioi.

– Sitä ei voi sanoa, onnistuisiko vai epäonnistuisiko se, mutta Venäjällä on tarvittavat välineet käsissään.

Ainoa vallanvaihdon väline, mitä Venäjältä Nizhnikaun mukaan tällä hetkellä puuttuu, on merkittävä julkinen liikehdintä, joka voisi sysätä prosessin liikkeelle. Moldovassa on ollut hallituksen vastaisia mielenosoituksia syksystä asti, mutta ne ovat tutkijan mukaan olleet varsin pieniä.

– Todennäköisesti ainakin joillekin näistä ihmisistä maksetaan protestoimisesta, Nizhnikau sanoo.

Taloushuolet painavat

Moldovalaisilla on tällä hetkellä paljon tyytymättömyyden aiheita, mikä voisi antaa aihetta nousta nykyhallintoa vastaan.

– Jos katsotaan yleistä mielialaa, suurimmat huolet ovat sosioekonomisia. Matalat eläkkeet, inflaatio, todella raju elintason romahdus, korkeat energian hinnat. Ihmiset ovat erittäin huolissaan, Nizhnikau sanoo.

Etyjin Moldovan kenttätoimiston varapäällikön Antti Karttusen mukaan huolet turvallisuustilanteesta ja Venäjän aikeista eivät käytännössä arjessa näy.

– Ehkä joissain keskusteluissa paikallisten kanssa on saattanut olla epätietoisuutta, että mistä tässä oikein on kyse. Mutta en ole missään keskusteluissa paniikkimielialaa havainnut, Karttunen kertoo STT:lle puhelimitse Chisinausta.

Venäjän suurhyökkäyksen alussa Moldovassakin oli Karttusen mukaan ilmassa jopa paniikkia, koska kukaan ei tiennyt, mitä Ukrainassa tapahtuisi.

Moldovassa on perinteisesti ollut varsin tasaväkisesti sekä EU-myönteisiä että Venäjä-mielisiä kansalaisia.

EU-myönteisen hallituksen onni on Nizhnikaun mukaan se, että oppositiossa ei välttämättä ole tällä hetkellä sellaista hahmoa, joka saisi ihmiset massoittain kaduille protestoimaan.

Ei tärkein prioriteetti

Moldova ei nouse Vladimir Putinin puheissa kovin paljoa esille, Nizhnikau sanoo. Hänen arvionsa mukaan Venäjän johdon suhtautuminen Moldovaan on kuitenkin hyvin samanlainen kuin Ukrainaan: kyseessä on keinotekoisesti luotu, toimintakyvytön valtio, joka kuuluisi osaksi Venäjää.

– Uskon, että Moskovassa ajatellaan, että Moldova voi odottaa. Ukraina on prioriteetti. Ja kun aika koittaa, Moldovan sisäistä tilannetta voidaan muuttaa nopeasti Venäjän eduksi, Nizhnikau sanoo.

Ukrainan sodan kululla ja erityisesti sen päätöksellä onkin äärimmäisen suuri merkitys Moldovalle, Nizhnikau arvioi.

Nizhnikau ei pidä todennäköisenä, että Venäjä ryhtyisi sotilaallisiin toimiin Moldovassa.

Moldovasta yksipuolisesti irtautuneella, Venäjän tukemalla Transnistrian separatistialueella on Venäjän joukkoja – ei kuitenkaan Nizhnikaun mukaan tarpeeksi, että ne olisivat Moldovalle sotilaallinen uhka.

Nizhnikau pitää mahdollisena, että Venäjä odottaisi Moldovan vuoden 2025 vaaleja, joissa se voisi saada Venäjä-mielisen hallituksen valtaan parlamentaarisin keinoin.

– Pääkysymys on, haluavatko he nopeuttaa prosessia.

Lue myös:

    Uusimmat