Up in the ass of Timo! Legendaarinen sutkautus seuraa yhä Marcus Grönholmia – tallipomo junaili kovia kokeneelle kartturille helpotusta: "Sehän ei ollut oikein laillista"

Urheilijat saavat monesti kuraa niskaansa siitä, että heidän suorituksen jälkeiset kommenttinsa vilisevät lähinnä itsestäänselvyyksiä ja tylsiä kliseitä. Vuosina 2000–07 rallin MM-sarjassa ammattilaisena ajanut Marcus Grönholm vältti tällaiset syytökset.

Youtubesta löytyy vielä tänäkin päivänä useita toinen toistaan hauskempia haastatteluita, joita Grönholm antoi ammattilaisvuosiensa varrella.

Yksikään niistä ei ole saavuttanut samanlaista suosiota kuin video vuoden 2004 Turkin rallista. Video alkaa, kun Grönholmin kartanlukija Timo Rautiainen vaikeroi erikoiskokeen varrella.

– Mitä tapahtui? Grönholm kysyy.

– Tuli perseeseen jotain läpi. Ai v***u, Rautiainen vastaa, ja keskustelu jatkuu.

– Sattuiko oikeesti? Mitä tapahtui?

– En mä tiedä, jotain tuli lattian läpi.

– Pitääkö pysähtyä?

– Ei.

Ek-maalissa Grönholm kertaa tapahtumia tavalla, joka on enemmän tai vähemmän tuttu jokaiselle vähänkin rallia seuranneelle.

– It came some stone, something through Timo's seat. Up in the ass of Timo! Grönholm lateli hämmästynyt ilme kasvoillaan ja painotti sanomaansa näyttävillä käsiliikkeillä.

Tulosruudun Viikon vieraana piipahtanut Grönholm kertoo nyt, yli 15 vuotta myöhemmin, ettei hän ole varsinaisesti päässyt unohtamaan Turkin-tapahtumia.

– Kyllä siihen aika usein törmää, vieläkin. Nuoriso, joka ei muista juuri muuta kuin sen, saattaa huutaa sen. Siitä vain tuli sellainen, ihan spontaani juttu.

– Se oli ihan käsittämätön tilanne. Onneksi siinä ei tapahtunut sen enempää. Aika pitkään Timpalla oli häntäluu kipeänä.

Rautiaisen istuimen läpi ei tullut kivi vaan harjateräs, joka kiilautui auton pohjaa vasten ja puhkaisi sen sitten.

Alkuun vaikutti siltä, ettei tapaus aiheuttanut Rautiaiselle sen suurempia vammoja. Ralli ajettiin loppuun, ja kaksikko sijoittui Sébastien Loebin jälkeen toiseksi.

Myöhemmin ilmeni, että Rautiaisella oli iskun johdosta luunmurtumia takapuolessaan, ja tämän johdosta kokenut kartturi joutui ajamaan loppukauden erään apuvälineen kanssa.

– Timpalla oli takapuoli kipeänä, ja tallipäällikkö toi sellaisen synnyttäjän rinkulan. Se oli aivan mahtava, pehmeä. Sitä se käytti pitkään. Se modifioitiin penkin sisään. Sehän ei ollut oikein laillista, Grönholm muistelee makeasti.

Erottamaton kaksikko

Grönholm ja Rautiainen ajoivat ensimmäsen MM-rallinsa yhdessä vuonna 1990 Jyväskylässä. Kaksikko palasi yhteen Uudessa-Seelannissa 1995, ja siitä lähtien he olivat erottamattomat.

– Meillä toimi yhteistyö niin hyvin, niin paljon istuimme samassa autossa. Kun sanoin yhden sanan, se tiesi loppulauseen, mitä tarkoitin – vaikkapa kisan aikana, jos piti muuttaa jotain nuotteihin, Grönholm muistelee.

– Timppahan on erittäin tarkka siinä hommassa. Luotin siihen täysin. Kun lähdimme Suomesta, eihän mun tarvinnut kuin huolehtia itseni lentokentälle. Siitä lähtien aikataulut olivat tarkat, ja Timppa piti huolen.

Lue myös:

    Uusimmat