Unohteletko ottaa e-pillereitäsi päivittäin? Tiedemiehet kehittivät ratkaisun ongelmaan

Kuusi faktaa: Tämä sinunkin tulisi tietää e-pillereistä 0:35
E-pillerien käytön lopettamisen jälkeen naisen hedelmällisyys palaa hänen ikäänsä vastaavalle tasolle. Tämä kaikki tulisi tietää e-pillereistä!

Yhdysvaltalaiset tiedemiehet kehittivät ehkäisymenetelmän, joka voisi suojata ei-toivotulta raskaudelta jopa kuukauden ajan. Markkinoille tullessaan keksintö helpottaisi niiden lukuisten naisten elämää, jotka unohtelevat päivittäin otettavan pillerin ainakin silloin tällöin.

Ehkäisypillerit ovat jo pitkään olleet suosituin ehkäisymenetelmä, ja ne suojaavatkin tehokkaasti ei-toivotulta raskaudelta. Päivittäin otettaviin pillereihin liittyy kuitenkin unohtamisen riski. Brittilehti The Guardian kertoo, että jopa puolet ehkäisypillereitä käyttävistä naisista unohtaa vähintään yhden pillerin kolmen kuukauden aikana.

Jos pillereitä unohtaa ottaa, niiden ehkäisyteho laskee.

Ratkaisuksi ongelmaan Massachusettsin teknillisen korkeakoulun eli MIT:n tiedemiehet ovat kehittäneet ehkäisypillerin, joka täytyy ottaa vain kerran kuukaudessa. Eläinkokeissa se on osoittautunut tehokkaasti. Tutkijat toivovat pääsevänsä testaamaan ehkäisymenetelmää ihmisillä 3–5 vuoden sisällä.

Tutkijat kertovat löydöksistään Science Translational Medicine -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Näin kerran kuussa otettava ehkäisypilleri toimii

Uusi, kuukausittain otettava ehkäisypilleri niellään liivatteella päällystetyn, tähden muotoisen kapselin muodossa, tutkijat kertovat MIT:n tiedotteessa. Kapseli sisältää levonorgesteeli-nimistä ehkäisyvalmistetta.

Tutkijat huomasivat, että muuttamalla kapselin polymeeripitoisuuksia, he pystyivät hallitsemaan ehkäisyvalmisteen vapautumisnopeutta. Kapseli pysyy mahassa nielemisen jälkeen ja vapauttaa lääkettä elimistöön vähitellen. Kapseli sisältää levonorgesteelia sen verran, että se riittää ehkäisemään raskautta kolmen viikon ajan.

Sioilla tehdyt testit osoittivat, että kapseli tarjoaa saman ehkäisytehon kuin päivittäin otetut pillerit, mutta pidempään.

Kapseli on suunniteltu hajoamaan 3–4 viikossa, minkä jälkeen se poistuu elimistöstä ruoansulatuskanavan kautta.

Aiemmin tutkijat ovat testanneet vastaavaa menetelmää annostelemaan malarian ja hivin hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

Vaihtoehtoja e-pillereille on jo nyt

Kerran kuussa otettavan ehkäisypillerin tuloa markkinoille saadaan vielä odottaa. Päivittäin otettavia pillereitä unohteleville naisille on kuitenkin jo nyt ehkäisyvaihtoehtoja.

Esimerkiksi kierukka ja ehkäisykapseli kestävät jopa vuosia ennen kuin ne täytyy muistaa vaihtaa.

Lue myös:

    Uusimmat