Unohdettu McLaren-kuski nostaa Mika Häkkisen jopa Sennan edelle: "Yksi, jota pidin ultranopeana kuskina"

Mika Häkkisen tallikaverina McLarenilla ajanut brittikuski Mark Blundell nostaa suomalaisen raa’assa nopeudessa jopa ylistetyn Ayrton Sennan edelle. Hän kuitenkin muistaa hetkensä, jolloin pystyi horjuttamaan Häkkisen valta-asemaa F1-tiimissä.

Blundell työskenteli ennen kauden 1995 kisakuskin tehtäväänsä McLarenin testikuljettajana, jolloin hän sai tottua ikonisen Sennan oikkuihin. Mestari saapui monesti yllättäen testiradalle, otti kuulokkeet päähänsä ja kuunteli kaiken mahdollisen Blundellin kertoman tiedon auton käyttäytymisestä.

Blundell kertoo F1:n Beyond the Grid -podcastissa, että hän sai kohdata myös Sennan pimeämmän puolen. Kerran hän sai etsiä testiradalta omin toimin kyydin lentokentälle, kun brasilialainen kielsi tiimin jäsentä lähtemästä radalta Blundellin saattajaksi.

Kolme palkintosijaa F1-urallaan saavuttanut Blundell myöntää Sennan äärimmäisen kovaksi kuskiksi, mutta nostaa tietyissä asioissa Mika Häkkisen jopa tämän edelle.

– Paras kuski kisaolosuhteissa, kyllä, hän sanoo Sennasta.

– Yksi, jota pidin ultranopeana kuskina, oli Häkkinen. Hän oli übernopea.

– Senna taas oli vähän hulluuden rajoilla häilyvä nero, mutta hän oli myös uskomattoman itsekäs sen suhteen, että mikä auttaa häntä saamaan haluamansa ja olemaan menestyksekäs, Blundell analysoi podcastissa.

Tieto Häkkisen lyömisestä riittää

Nyt 53-vuotiaana Blundell kertoo pohtineensa, että juuri epäitsekkyys ja nöyryys saattoivat rajoittaa hänen urakehitystään formula ykkösissä. Kaudella 1995 hän sai kisakuskin paikan McLarenilla, kun Nigel Mansell vielä harkitsi lopettamispäätöksensä pyörtämistä.

Tallipäällikkö Ron Dennis ei koskaan antanut Blundellille täyttä kisakuskin paikkaa Häkkisen rinnalla, vaan sopimusta jatkettiin kisa kerrallaan kauden loppuun asti. Pienen lapsen isänä Blundell olisi kaivannut varmuutta töidensä jatkumisesta, mutta Dennis ajatteli toisin.

– Hän ei varmaan tänä päivänäkään tajua sitä, että olisin tarvinnut varmuuden, koska minulla oli kotona pieni poika vaimoni kanssa. Halusin saada taloudellisen turvan, mutta hänen mielestään ajoin paremmin paineen alla, mistä olin eri mieltä hänen kanssaan, Blundell kertoo.

Tilanne heijastui myös tallikaveruuteen Häkkisen rinnalla.

– Muistan, kuinka olimme Estorilissa ja olin siellä aika-ajossa nopeampi kuin Häkkinen. Muistetaan, että Häkkinen oli siellä (vuonna 1993) nopeampi kuin Senna, Blundell huomauttaa.

– Tein saman siellä hänelle. Kuulin silloin, että Mika oli yön aikana vaihdattanut polkimensa vasemman jalan jarrutuksesta takaisin perinteiseen malliin. Minä ajoin aina sillä tavalla.

– Siinä kisassa minua pyydettiin päästämään hänet edelleni. Se kerrottiin minulle sillä tavalla, että jos en tee niin, en aja enää sitä autoa. Jälkeenpäin olen miettinyt, että jos olisin ollut vähän itsekkäämpi enkä olisi ollut huomaavinaankaan sitä, mikä olisi ollut lopputulos, jos olisinkin tavoitellut voittoa?

Blundell kertoo kuitenkin saaneensa tyydytystä tilanteesta, että tiimin sisällä tiedettiin hänen onnistumisensa merkitys.

Häkkisen onnettomuus vain osa kilpakuskin elämää

Kauden 1995 lopussa Häkkinen joutui vakavaan onnettomuuteen Australian Adelaiden aika-ajoissa. Ennen kisan alkua kenelläkään tiimissä ei ollut vielä varmuutta siitä, selviääkö Häkkinen vammoistaan. Kisaan lähdettiin silti normaalisti.

Blundell ajoi yhden kauden parhaista kisoistaan ja sijoittui neljänneksi. Hän sanoo pystyneensä sulkemaan tapahtuneen kypäränsä ulkopuolelle kilpakuskilta vaadittavalla viileydellä.

– Täytyy sanoa, ettei se ollut niin vaikeaa. Sanon niin, koska jos kysyt keneltä tahansa kilpakuskilta, he sanovat kaikki samaa. Teemme kaikki sitä, koska haluamme tehdä.

– Sen mukana tulee tietämys, että siinä on riski menettää henkensä, loukkaantua tai menettää kollegoitaan. Minä menetin ympäriltäni ehkä 12 tuttua kaveria, Blundell toteaa.

– Se voi kuulostaa kylmätunteiselta, mutta me tiedostamme riskin ja olemme valmiita ottamaan sen. Minä olisin voinut tehdä valinnan ja ilmoittaa, etten aja kisaa, vaan lopetan siihen, mutten tehnyt sitä ratkaisua.

Blundellille Adalaiden kisa jäi kuitenki F1-uran viimeiseksi. Seuraavaksi vuodeksi McLaren otti Häkkisen rinnalle David Coulthardin.

Lue myös:

    Uusimmat