Mainos

Mika Häkkisen ja David Coulthardin välillä nähtiin harvinainen selkkaus – mestari kieltäytyi kättelemästä tallikaveriaan, skotti avautui Tulosruudulle: "Suomalaisia voi muistuttaa avustani"

1:31

F1-historian yhtenä sopuisimmista tallipareista tunnetut Mika Häkkinen ja David Coulthard kävivät läpi vaikeita aikoja vuoden 1999 MM-taistelun kääntyessä lopuilleen. Skottikuski päättikin muistuttaa Tulosruudun haastattelussa suomalaiskatsojille, mikä hänen merkityksensä on Häkkisen taustalla ollut.

F1-kauden siirryttyä Italian Monzaan tasan 20 vuotta sitten, Häkkisellä oli vain pisteen johto Ferrarin Eddie Irvineen, joka oli jäänyt Michael Schumacherin loukkaantumisen jälkeen yksin puolustamaan punaisia värejä MM-taistossa.

David Coulthard oli tallikaveristaan 14 pisteen päässä, mutta kahden kesän kisan tapahtumat olivat luoneet ristiriitoja McLaren-kaksikon välille.

Itävallassa Coulthard kilkkasi Häkkisen poikittain ykkösmutkassa, ja tämä pystyi hänniltä nousemaan vain kolmanneksi Irvinen ja Coulthardin takana. Belgiassa McLarenit osuivat jälleen kevyesti yhteen, kun Coulthard ohitti suomalaisen La Sourcen neulansilmässä.

Span kisan jälkeen Häkkinen yllätti kieltäytymällä kättelemästä kisan voittanutta Coulthardia. Skotti ei muistellut tapausta pahalla Tulosruudun haastattelussa Italian varikolla.

– Minulla ei ole ongelmaa, ja uskon, että sama on Mikan kohdalla, Coulthard totesi.

– Hänen voi sanoa pettyneen kahdessa kisassa, Itävallassa ja Belgiassa, mutta jos ajatellaan kaikkia kisoja, joissa autoin Mikaa viime vuonna, niin suomalaisia voi muistuttaa siitä, että jos katsotaan MM-pisteitä, niin ilman apuani Schumacher olisi voittanut viime vuonna mestaruuden, hän jatkoi.

Ron Dennis antoi yllättäen tukensa Coulthardille

Juuri Itävallan tilannetta ennen McLaren oli tarjonnut jatkosopimusta molemmille kuskeilleen. Coulthardin asema tiimissä oli Häkkistä huomattavasti ahtaampi, joten tilanne saattoi vaikuttaa omaa mestaruussaumaansa odottaneen kuskin toimintaan.

Tallipomo Ron Dennis oli edellisellä kaudella suosinut Häkkistä monissa päätöksissään, mutta nyt hän ei ollut halukas päästämään suomalaista takaisin edelle, vaikka tämä oli tiukemmin mukana MM-taistelussa. Tiimin näkemyksen mukaan Coulthardilla oli oikeus ohittaa tallikaverinsa, koska oli edellä mutkaan tultaessa.

– Jos jotain pitää syyttää siitä tapauksesta, niin syyttäkää Mikaa, Dennis pamautti tuolloin Atlas F1:n mukaan.

– Se ei ollut helppo päätös, mutta me emme ole valmiita uhraamaan yhtenäisyyttämme. Kuskeille pitää antaa tasavertaiset kalustot, ja monet ovat sitä mieltä, että ne ovat vain tyhjiä sanoja, mutta se on totta, että annoimme heidän vain kisata, Dennis perusteli.

Coulthard oli voittanut epäilyksensä Dennisin ja Häkkisen väleistä

Coulthardille alku McLarenilla oli erittäin vaikeaa. Hän liittyi talliin vuosia Häkkistä myöhemmin vuonna 1996, kun suomalaiskuski oli juuri toipumassa edellissyksyn Adelaiden karmeasta ulosajostaan.

Dennisille ja Häkkiselle oli jo ehtinyt kehittyä ihmissuhde, jonka väliin uuden tulijan oli erittäin vaikea päästä.

– Tietysti menin vuoristorataa Ronin kanssa, koska Mikalla oli ollut onnettomuus McLarenilla vuonna 1995, ja Ron oli viettänyt aikaa sairaalassa, kun Mika oli hengityskoneessa. Hän tunsi ymmärrettävästi erittäin tiivistä yhteyttä Mikaan, Coulthard kertoo F1:n Beyond the Grid -podcastissa viime keväänä.

– Minä tunsin aina, että Ron antoi enemmän tunnepohjaista ja psykologista tukea Mikalle. Se jäyti minua, ja kävin useita keskusteluita hänen kanssaan siitä vuosien saatossa, Coulhard sanoo.

McLarenilla julistettiin aina tasavertaisen kuskikaksikon nimiin. Kulisseissa asia kuitenkin painoi Coulthardia, joka päätti nostaa lopulta kissan pöydälle Dennisin toimistossa.

– Me aina kiistimme, että meillä olisi ollut minkäänlaista henkistä suosimista. Sitten yhtenä päivänä hän sanoi, että kyllä, olen aina tuntenut syvää yhteyttä Mikaan, hän kerran lähes kuoli yhdessä autoistani, Coulthard kertoo.

– Sinä hetkenä, koska olin saanut häneltä haluamani vastauksen, se vei pois kaikki epäilykset ja täydellisesti kaikki paineet. Se oli varmasti hyvä oppitunti elämästä. Ihmiset haluavat monesti vain tietää, eivät muuttaa asioita. Ron ei voinut tehdä mitään toisin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja