Mika Häkkinen sai Ayrton Sennan raivon partaalle – päässä pyöri suuren sensaation hetkellä hämmentäviä ajatuksia: "Kaikkien muiden mielestä oli tapahtunut suuri ihme"

3:21
Mika Häkkisen toisesta maailmanmestaruudesta tuli viime vuoden lopulla kuluneeksi 20 vuotta.

Mika Häkkinen pääsi kauden 1993 lopulla jokaisen F1-kuljettajan unelmatilanteeseen: kilpailemaan Ayrton Sennan rinnalla McLarenilla. Yhteistyö brasilialaislegendan kanssa alkoi Häkkisen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

– Hän tuli kysymään minulta varikon takana, että mitä sä teit tuossa yhdessä mutkassa, kun menit vähän kovempaa. Yritin murjaista siihen ja näytin, että isommat pallit. Jumankauta, kun se hermostui. Suuttui totaalisesti. Hän kertoi, kuinka monta paalupaikkaa hänellä on ja kaikki kisavoitot ja maailmanmestaruudet. Minä katsoin suu auki, että mikä sille tuli.

Häkkinen löi Sennan Portugalin Estorilissa ensimmäisessä McLaren-aika-ajossaan. Hän on kuvaillut aika-ajojen jälkeisiä tapahtumia McLaren-pilttuussa edellä kuvatulla, ikimuistoisella tavalla.

Kaksi ensimmäistä F1-kauttaan (1991–1992) Lotuksella ajanut Häkkinen oli tarttunut McLarenin tarjoukseen tilanteessa, jossa brittitallilla oli kaudesta 1993 sopimus vain Michael Andrettin kanssa. Kun Senna päätti ajaa McLarenilla vielä yhden vuoden, Häkkisestä tuli alkuun testikuljettaja.

Häkkinen paljastaa Auto Motor und Sportin konkaritoimittajan Michael Schmidtin tuoreessa haastattelussa, että paikka oli kova, paljon kovempi kuin hän oli etukäteen osannut ajatellakaan. Näytönpaikka koitti kuitenkin odotettua aiemmin, kun Andretti keskeytti kauden 13 ensimmäisestä osakilpailusta peräti seitsemän, ja hänen F1-uransa päättyi ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

Häkkinen nousi Sennan rinnalle kauden kolmanneksi viimeiseen, Portugalin GP:hen. Hän muistaa McLaren-uransa alkutaipaleen tarkasti vielä lähes 30 vuoden jälkeenkin.

– Meillä oli Estorilissa lehdistötilaisuus. Ayrtonkin oli siellä. Olin vähän hermostunut ennen sitä. Ihmisillä oli kovat odotukset, ja minun piti näyttää potentiaalini. Ayrton oli vanha kettu, erittäin kokenut kilpa-autoilija. Yritin vain pitää suuni kiinni lehdistötilaisuudessa. En halunut aiheuttaa itselleni paineita, ja se toimi aika hyvin. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Häkkinen oli aika-ajoissa 0,048 sekuntia nopeampi kuins Senna ja lunasti itselleen kolmannen lähtöruudun Williamsin Damon Hillin ja Alain Prostin jälkeen. Senna oli neljäs.

Kaikki olivat hämillään siitä, miten verrattain kokematon suomalainen oli saattanut voittaa kaikkien aikojen parhaan aika-ajajan, tuolloin 61 paalupaikkaa saavuttaneen kolminkertaisen maailmanmestarin samanlaisella autolla.

Hämmästyttävää kyllä, Häkkinen itse ei ollut millään tavalla yllättynyt.

– Ayrton ei ollut tyytyväinen, mutta samaan aikaan minusta tuntui, etten ollut kovin onnellinen enkä liioin surullinen, Häkkinen sanoo Schmidtin tuoreessa haastattelussa.

– Minusta tuntui aivan normaalilta, ja kaikkien muiden mielestä oli tapahtunut suuri ihme. Se tuntui normaalilta, vaikka kyseessä oli suuri Senna! En ollut ylimielinen. Se oli vain jonkinlaista valtavaa itseluottamusta, että pidin sitä normaalina. Se toimi, todella hyvin.

Sekä Häkkinen että Senna joutuivat lopulta keskeyttämään Portugalin GP:n. Senna näytti Häkkiselle kaapin paikan voittamalla kauden 1993 kaksi viimeistä osakilpailua Japanissa ja Australiassa ennen kuin siirtyi Williamsille.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja