Mainos

Unohda syyllisyys! 13 asiaa, joista ei kannata potea huonoa omaatuntoa

Huono omatunto ei ole huono asia: usein sitä potevat huolelliset, huomaavaiset ja tunnolliset ihmiset. Joskus sillekin on tosin sanottava ei.

Tunnolliset ihmiset kuormittuvat muita herkemmin, mikä on aina vakava asia. Loppuun palamisesta toipuminen voi nimittäin viedä paljon aikaa.

Tässä 13 asiaa, joista ei kannata potea huonoa omaatuntoa.

1. Sanot ”ei” liian usein

Moni, varsinkin tunnollinen työntekijä, potee herkästi huonoa omaatuntoa kieltäydyttyään esimerkiksi ylitöistä. Itseään ei kuitenkaan kannata kuormittaa liikaa.

2. Treenin jättäminen väliin

Jos treeni tuntuu tahmealta, eikä voimia tunnu riittävän, kannattaa suosiolla antaa itselleen vapaapäivä. Jos kehokin pistää vastaan, olet mitä todennäköisimmin rentoutumisen tarpeessa. Muistathan, että kehittyminen vaatii myös palautumisen.

3. Roskaruoan syöminen

Täyskieltäytyminen herkuttelusta ei todistetusti toimi kuin ani harvan kohdalla. Siispä anna itsellesi lupa nauttiakin välillä. Pidä vaikka kirjaa herkkupäivistäsi – ihan joka päivä ei kuitenkaan kannata nauttia herkkuja.

4. Kirjan lukemisen kesken jättäminen

Vaikka kaikki tuttavasi kehuisivat uutta Finlandia-ehdokasta, ei sen lukemisesta tarvitse kerätä paineita. Jos se ei imaise sinua mukaansa, anna olla. Lukemisen pitäisi olla rentouttavaa puuhaa. Rentoutuminen on sinun aikaasi: käytä se hyvin.

5. Muiden miellyttäminen

Kukapa ei pitäisi siitä, että tulee kaikkien kanssa toimeen? Mutta totuus on, ettei kaikkien kanssa kerta kaikkiaan voi tulla toimeen. Pohdi, miksi haluat niin paljon miellyttää muita? Mitä saat siitä itse?

6. Elämästä stressaaminen

Koetko jatkuvasti syyllisyyttä siitä, mitä sinun muka pitäisi tehdä, mutta et tee? Unohda sellainen! Jos koet arkesi kuluvan enimmäkseen sohvan pohjalla työpäivän jälkeen, voit pohtia, miten haluaisit kaikkein mieluiten viettää vapaa-aikasi. Jos vastaus ei ole sohvan nurkka, on muutoksen aika.

7. Valmisruokaan turvautuminen

Tuliko ostettua valmiskakku lapsen synttäreille, vaikka olisit halunnut tehdä sen itse? Vertailemme usein itseämme aivan liikaa muihin. Kaikkea ei voi tai kannata aina tehdä itse. Opettele olemaan itsekäs: jos kakun leipominen tekee sinut iloiseksi, anna mennä! Jos ajatuskin nostattaa kylmiä väreitä, jätä se suosiolla väliin.

8. Jäikö tutkinto suorittamatta?

Kaikkein tärkeintä on, että on itse onnellinen ja saa tehdä mieleistään työtä. Tarvitaanko siihen korkeakoulututkintoa? Ei välttämättä. Jos opiskelu mietityttää sinua usein, tee asialle jotain. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

9. Eron jälkeinen masennus

Kun parisuhde loppuu, yrittää lähipiiri usein kannustaa hieman liikaakin: ”Hyvä vain, että pääsit hänestä eroon!” ”Nyt voit aloittaa kaiken alusta!” ”Ajattele, miten ihana mies voi vielä odottaa sinua!” Ero iskee kuitenkin aina kovaa. Jos sinusta tuntuu, että haluat surra rauhassa vetäytyen peiton alle, tee niin! Jokainen tarvitsee oman aikansa toipumiseen, eikä toinen ihminen voi tietää miltä sinusta tuntuu.

10. Ulkonäöstä murehtiminen

Olit sitten mielestäsi liian laiha, lihava tai muuten vain kaukana rantakunnosta, miksi murehtia siitä? Jos haluat tehdä muutoksen, aloita pienestä. Älä tee ulkonäöstäsi suurta ongelmaa. Sillä se on ongelma vain ja ainoastaan sinulle.

11. ”Valitsinko väärän ammatin?”

Tänä päivänä harva enää tekee samaa työtä valmistumisesta eläkeikään saakka – on siis asennemuutoksen aika! Jos nykyinen työsi ei anna sinulle mitään, mieti, mitä haluaisit oikeasti tehdä. Joskus muutos vaatii hurjasti töitä, mutta se voi olla paras päätöksesi!

12. Kotitöistä luistaminen

Välillä kotityöt eivät kerta kaikkiaan ole prioriteettilistan ykkönen, mikä tarkoittaa vain, että sinulla on jotain tärkeämpää tekemistä. Tip top -kunnossa olevasta kodista on turha stressata.

13. Huonojen televisio-ohjelmien katselu

Lähes jokaisella on omat salaiset paheensa, joita häpeää kuitenkin aivan turhaan – sillä et todellakaan ole yksin! Mikään ei ole rentouttavampaa kuin rakkaimman hömppäohjelman katsominen.

 

Lähde: Buzzfeed

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja