Unohda riidat seksistä ja rahasta – tässä on pahin avioliiton tappaja: "Oletko väsynyt olemaan turhautunut?"

Jos luulet, että avioliiton suurimmat ongelmat johtuvat rahasta tai seksistä, olet väärässä.

Vasta naimisiin mennyt Derek Harvey sai karulla tavalla huomata, että hänen oletuksensa avioliitosta ja sen ongelmakohdista ovat vääriä. Mies kirjoitti ajatteluaan muuttaneesta hetkestä blogiinsa jo vuonna 2016. Teksti kiertää edelleen netissä.

Pian avioitumisensa jälkeen Harvey otti osaa seminaariin, jossa yleisöltä kysyttiin, mikä on suurin syy avioeroihin. Vasta aiheeseen perehtynyt Harvey uskoi tietävänsä vastauksen, viittasi ja vastasi "seksi, raha ja kommunikaatio".

Hän oli väärässä.

– "Väärin", esitelmän pitäjä haukahti takaisin. "Nuo ovat oireita oikeasta ongelmasta". Auts. Ai hävettikö, Harvey kuvaa.

– En vain saanut terävää opetusta nöyryydestä, mutta tilannetta seuranneet asiat muuttivat elämäni. Minulle kerrottaisiin pian paras avioliittoneuvo, jota nuori, ylpeä, vastanainut miespoika voisi pyytää.

Esitelmöijä jatkoi kertomalla syyn avioeroille.

– ”Suurin syy sille, että avioliitto päättyy eroon, on yksi asia… Täyttymättömät odotukset”. Mieleni räjähti, Harvey kuvailee.

– Vastanaineet miespojan aivoni eivät voineet käsitellä tätä paljastusta. En muista paljoa siitä, mitä tämän jälkeen sanottiin. Minulla oli liian kiire miettiä kaikkia niitä täyttymättömiä odotuksia, joita olin jo kohdannut, kun olin ollut naimisissa kuukauden.

Harvey on nähnyt petettyjen odotusten aiheuttamaa tuskaa ja turhautumista myös muissa ihmissuhteissa. Kyseessä on siis ei vain avioliittoon, vaan koko elämään vaikuttava ongelma, joka koskettaa nuoria, vanhoja, sinkkuja ja avioituneita. Harvey analysoikin ongelmaksi yhtälön, jossa odotukset ja havainto tilanteen todellisuudesta johtavat turhautumiseen.

Esimerkiksi hän antaa tilanteen, jossa mies palaa töistä kotiin ja odottaa vaimon valmistaneen hänelle ihanan aterian, jonka tämä tarjoilee kauniissa, siistissä asussa samalla, kun parin lapsi ruokailee siististi ja rauhallisesti omassa tuolissaan – tietenkin haarukkaa ja veistä käyttäen.

Avioliiton arkitodellisuus on usein aivan toisenlainen. Oikeassa elämässä mies palaa kotiin, lapsi rääkyy, ruoanlaittoa ei ole aloitettu, koti on kaaoksessa ja sekä etätöitä että lasta kotona hoitava äiti on uupunut. Isä itse saa rauhoittaa oman lapsensa sen sijaan, että odottaisi vaimonsa tekevän kaiken.

– Totuus on tämä: elämässä meillä on usein odotuksia, joita ei täytetä, ja turhaudumme usein tämän vuoksi. Mutta meidän ei tarvitse olla turhautuneita, Harvey kuvaa.

– Tässä on vastaus: anna havaintosi mennä etusijalle odotustesi sijaan. Piste. Toisin sanoen, mene virran mukana.

Harveyn mukaan ihmisellä saa olla terveitä, realistisia odotuksia elämänsä suhteen. Jos odotukset eivät täyty, ihmisen tulisi kuitenkin päästää irti oletuksistaan ja ottaa tilanne vastaan sellaisena kuin se on.

– Oletko väsynyt olemaan turhautunut? Pane täyttymättömät odotuksesi sivuun ja ota todellisuus vastaan päättäväisesti.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja