Mainos

Unkarin Orban puolusti Unkaria EU-parlamentissa – "kuin syytettäisiin murhasta, kun uhri on vielä elossa"

Unkarin pääministeri Viktor Orban on vakuuttanut Euroopan parlamentissa maansa olevan ylpeä EU:n jäsen ja haluavan vuoropuhelua unionin kanssa. Hän kehotti samalla EU:n komissiota pyrkimään eroon omista epäluuloistaan Unkaria kohtaan.

EU-komissio antoi aiemmin päivällä Unkarille ilmoituksen rikkomusmenettelyn aloittamisesta maata vastaan. Unkarilla on kuukausi aikaa vastata ilmoitukseen, minkä jälkeen EU päättää jatkotoimista.

Rikkomusmenettelyn aloittamisen taustalla on Unkarin lakiuudistus, joka on EU:n mukaan johtamassa Budapestissä sijaitsevan tunnetun Keski-Euroopan yliopiston (CEU) sulkemiseen. Yliopiston on perustanut unkarilais-amerikkalainen suursijoittaja ja -lahjoittaja George Soros.

Orban piti parlamentissa absurdeina väitteitä yliopiston sulkemisesta. Hänen mukaansa yliopiston rehtori on viestittänyt henkilökunnalle ja opiskelijoille toiminnan jatkuvan.

– Aivan kuin jotain syytettäisiin murhasta samalla kun uhri on vielä elossa, Orban sanoi europarlamentaarikoille.

Orbania ennen puhunut EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans tarttui Unkarin viime kuussa kotitalouksille lähettämään kansalaiskyselyyn. Stop Bryssel -otsikolla unkarilaisilta kysytään "neuvoa" siihen, miten toimia kun EU:sta uhataan monilla tavoin Unkarin itsenäisyyttä.

Timmermans oikoi väitteitä yksi kerrallaan ja muistutti, ettei EU ole pelkkä Bryssel vaan jäsenmaiden yhteinen hanke. Orban puolestaan totesi Unkarin hallituksen kysyneen kansalaisilta neuvoja aiemminkin ja suositteli tapaa myös muille maille.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.