Unkari Nato -uurnille

Unkarissa järjestetään sunnuntaina kansanäänestys Nato-jäsenyydestä. Hallituksen mukaan äänestyksellä on ratkaiseva merkitys maan tulevaisuudelle, mutta vastustajia arveluttavat niin jäsenyyden kustannukset kuin kalliiksi tullut ja kiihkomielisiä muotoja saanut kampanjointikin.

-Liittyminen Natoon on ensi askeleemme kohti euroatlanttista yhteisöä. Toinen askel on sitten liittyminen EU:hun, ulkoministeri Laszlo Kovacs sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa. Nato-jäsenyys merkitsisi Kovacsin mukaan sitä, että Unkari "jättäisi taakseen tuhatvuotiset tragediat ja pääsisi onnekkaimpien maiden yhteisöön".
Kahdeksaa miljoonaa unkarilaista pyydetään sunnuntain äänestyksessä ottamaan kantaa siihen, pitäisikö Unkarin liittyä Natoon yhdessä Puolan ja Tshekin kanssa, kun sotilasliitto aloittaa laajentumisensa itään vuonna 1999. Puolassa ja Tshekissä asiasta ei äänestetä.

Jotta kansanäänestys olisi sitova, joko ei- tai kyllä- vaihtoehdon taakse on saatava yli 25 prosentin kannatus. Mielipidekyselyjen mukaan Naton kannatus onkin Unkarissa vankkaa, mutta jäsenyyden puoltajat pelkäävät, että äänestysvilkkaus saattaa jäädä niin alhaiseksi, että tulos mitätöidään.
Jos niin käy, jäsenyyskysymys palautetaan Natoa kannattavalle parlamentille, joka päättää asiasta.

Propaganda kuin Varsovan liiton ajoilta

Tuoreet kyselyt viittaavat siihen, että jäsenyyden kannatus on nousussa ja äänestysprosenttikin saattaa nousta arvioitua korkeammaksi.
Hallitus pelaa kuitenkin varman päälle. Se on käyttänyt liki miljoona dollaria (5 mmk) kampanjointiin. Vastustajien mielestä propaganda on ollut samantapaista kuin muinoin Varsovan liiton aikana.

Vastustajat edustavat monia eri leirejä: sitoutumattomia, rauhan- ja ympäristöaktivisteja sekä oikeiston ja vasemmiston äärilaitoja. Hallitus on parhaansa mukaan yrittänyt vakuuttaa kansalaisille, ettei Nato-jäsenyys olisi myöskään kallis ratkaisu. Puolueettoman Unkarin asevoimien nykyaikaistaminen maksaisi hallituksen mukaan enemmän kuin Naton puitteissa tehtävä modernisointi. Hallituksen laskelmien mukaan 11,7 miljoonan dollarin (lähes 60 mmk) vuotuisista jäsenmaksuista selvitään hyvin vähäisillä sotilasbudjetin korotuksilla.

Kaikki eivät ole kuitenkaan vakuuttuneita, etenkin kun unkarilaisten reaaliansiot ovat supistuneet lähes viidenneksen parin viime vuoden aikana. Moni joutuu tulemaan toimeen viidensadan markan suuruisella kuukausieläkkeellä.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat