Fortumin tulos kasvoi energiakriisin keskellä – MTV Uutiset seurasi sähköyhtiöiden tulospäivää

Monet sähköyhtiöt ovat tehneet hyvää tulosta - sähköntuottajat vahvoilla 4:20
Monet sähköyhtiöt ovat tehneet hyvää tulosta – yhteiskuntatoimituksen Joonas Turunen analysoi tilannetta

Useat sähköyhtiöt kertovat tänään talven tuloksistaan. MTV Uutiset seurasi, millaisia lukuja sähköyhtiöt takoivat energiakriisin keskellä.

10:36 Fortumin osake lähti nousuun 

Tilinpäätöksen ja uuden strategian julkaissut Fortum lähti pirteään nousuun Helsingin pörssissä. Puolisen tuntia kaupankäynnin alkamisen jälkeen osake oli 1,7 prosentin nousussa ja kauppaa käytiin noin 14,50 euron kurssiin.

Loka-joulukuun vertailukelpoinen liikevoitto nousi ennakointeja suuremmaksi, ja yhtiö ilmoitti myös aikovansa maksaa tänä keväänä 0,91 euron osingon.

Fortumin kurssi on elpynyt sitten viime vuoden syyskuun, kun se energiakriisin syövereissä kävi alimmillaan noin 9,5 eurossa.

9.21: Fortumin tulos kasvoi

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto nousi loka-joulukuussa 744 miljoonaan euroon oltuaan vuotta aiemmin 519 miljoonaa.

Toimitusjohtaja Markus Rauramo totesi, että irtautuminen saksalaisen Uniperin omistuksesta tuli maksamaan Fortumille hieman alle kuusi miljardia.

Yhtiön taloudellinen tilanne on Rauramon mukaan nyt vakaa, kun Uniper maksoi takaisin neljän miljardin osakaslainan ja Saksan valtio maksoi Fortumille Uniperista 500 miljoonaa euroa.

Yhtiön hallitus esittää, että Fortum maksaa tänä keväänä 0,91 euron osingon.

9.06: Uniper-riipasta vapautuneen Fortumin irtautuminen Venäjältä on vielä pahasti kesken

Energiayhtiö Fortum julkaisee tänään viime vuoden tilinpäätöksensä ja kertoo samalla uudesta strategiastaan.

Kalliiksi käynyt seikkailu saksalaisen Uniperin pääomistajana sai päätöksensä ennen vuodenvaihdetta. Fortum jatkaa nyt tuntuvasti pienentyneenä yhtiönä, joka keskittynee jatkossa Pohjoismaiden markkinoille ja päästöttömään sähköntuotantoon.

Viime vuoden viimeisen neljänneksen tuloksesta voidaan odottaa hyvää, koska sähkön hinta Pohjoismaissa oli poikkeuksellisen korkea. Toisaalta Fortum on edelleen jumissa Venäjällä, eivätkä pyrkimykset sikäläisten liiketoimintojen myymiseksi ole edenneet.

Fortum teki viimeksi helmikuun alussa 990 miljoonan euron lisäalaskirjaukset Venäjän-liiketoimintaansa. Viime vuoden aikana tehtyjen alaskirjausten summa nousi 1,7 miljardiin.

Kotikentällään Fortum on saanut jatkoluvan käyttää Loviisan ydinvoimalan kahta yksikköä aina vuoteen 2050 asti. Yhtiö tutkii myös mahdollisuuksia kehittää ydinvoimaa sekä perinteisten että pienreaktoreiden muodossa (SMR) Suomen ja Ruotsin markkinoille.

Pääomistajalleen Suomen valtiolle Fortum on ollut luotettava osingonmaksaja. Viime vuonna valtion kassaan kilisi reilut 500 miljoonaa euroa. Muutkin osakkaat odottavat nyt mielenkiinnolla, liikeneekö kassasta osinkoja tänä keväänä.

Yhtiön virallinen linja on ollut, että osinkopolitiikka pysyy ennallaan. Fortumin ja muiden energiayhtiöiden voittoja saattaa tänä vuonna kuitenkin rokottaa myös valmisteltavana oleva 30 prosentin windfall-vero.

Fortumin pörssikurssi kävi viime syksynä heikoimmillaan 9,5 eurossa, mutta on sittemmin elpynyt reiluun 14 euroon. Joulukuussa 2021 ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan kurssi liihotteli parhaimmillaan liki 27 eurossa.

Lue myös:

    Uusimmat