Fortum kaavailee Inkooseen ammoniakkitehdasta – tulisi lähelle norjalaisten havittelemaa terästehdasta

Elinkeinoministeri Lintilä kommentoi Inkooseen suunniteltua massiivista terästehdasta 7:43
Katso myös: Elinkeinoministeri Lintilä kommentoi Inkooseen suunniteltua massiivista terästehdasta

Fortum suunnittelee Inkooseen vihreän ammoniakin tehdasta. Ammoniakkia voidaan käyttää tulevaisuudessa polttoaineena esimerkiksi laivojen moottoreissa.

Inkoon kunnassa on käynnissä kaavoitushanke, joka tähtää mahdollistamaan norjalaisen Blastr-yhtiön terästehtaan rakentamisen. Samalla luodaan kaavan mahdollisuutta myös energiayhtiö Fortumin ammoniakkitehtaalle.

Kaava-alue on yhteensä 300 hehtaarin kokoinen ja kyseinen ”Joddböle III” -kaavoitus pyritään saamaan valmiiksi tämän vuoden aikana. Tehtaiden kaavoitus edellyttää ympäristövaikutusten arviointia eli yva-menettelyä.

Syynä vihreä vety

Molemmat tehtaat käyttäisivät niin sanottua vihreää vetyä tuotannossaan. Suomeen suunnitellaan parhaillaan vihreän vedyn tuotantoa, jossa valmistetaan vedestä elektrolyysillä vetyä esimerkiksi tuulivoimalla tai jollakin muulla uusiutuvalla energialla.

Aiemmin uutisoitu norjalaisen Blastrin terästehdashankkeen tavoitteena on aloittaa teräksen tuotanto Inkoossa vuoden 2026 loppuun mennessä. Hanke tarvitsee tosin aluksi neljän miljardin euron edestä rahoitusta.

Blastr hakee rahoitusta sekä Pohjoismaista että maailmanlaajuisesti. Norjan valtion äveriäs öljyrahasto ei tosin ole joukossa mukana, koska hanke jää sen mandaatin ulkopuolelle.

Blastr on varsin tuore yritys, mutta Fortum on huomattavasti perinteisempi energia-alan yritys, jolla on resursseja tehtaan perustamiseen.

Fortumin hanke on vielä selvitysvaiheessa eikä lopullista päätöstä rakentamisesta ole tehty.

Fortum vaitonainen

Fortum vastaa MTV Uutisten kyselyihin tehtaan suunnitteluvaiheesta sähköpostitse.

– Inkoon Joddbölessä tavoitteenamme on ollut jo useita vuosia hakea uutta toimintaa entisen hiilivoimalaitoksen alueelle. Sen sijainti syväsataman ja suurjännitteisen siirtoverkon vieressä tekee siitä ihanteellisen paikan energiaintensiivisille teollisuudenaloille, Fortum vastaa.

– Aiemmin on kerrottu alueelle suunniteltavan vihreän teräksen hanketta. Olemme hakemassa asemakaavan muutosta, joka mahdollistaisi myös vihreän ammoniakin tuotannon. Molemmat laitokset käyttäisivät prosesseissaan vihreää vetyä, joka tuotettaisiin alueella, Fortum jatkaa.

Tehdashankkeen laajuutta Fortum ei tässä vaiheessa kerro julkisuuteen.

– Tyypillisesti julkaisemme tietoja hankkeiden merkittävistä kehitysaskelista siinä vaiheessa, kun projektit siirtyvät esiselvitysvaiheesta seuraavaan, yhtö kertoo.

Ammoniakki kiinnostaa Suomessa muutenkin, sillä Wärtsilä kehittää parhaillaan laivamoottoreita, joissa voidaan käyttää ammoniakkia polttoaineena. Ammoniakin avulla voidaan vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja siten pienentää päästöjä.

Lue myös:

    Uusimmat