Ulvilan murhan tutkinnanjohtaja avautuu uutuuskirjassa: "Ulkopuolista tekijää ei ole ollut – olen pahoillani, että alussa tutkinta lähti väärille urille"

Kuuntele: Näin kuului Anneli Auerin puhelinsoitto hätäkeskukseen yöllä:"Täällä on joku tappaja, tulkaa nopeesti" 4:20
Kuuntele: Näin kuului Anneli Auerin puhelinsoitto hätäkeskukseen yöllä: "Täällä on joku tappaja, tulkaa nopeesti".

Ulvilan murhan tekijä selvisi esitutkinnassa, ja oikeuden tuomio on virheellinen, Ulvilan murhan tutkinnanjohtaja Pauli Kuusiranta kirjoittaa uutuuskirjassa.

Kuusirannan ja kirjailija JP Koskisen kirjassa Ulvilan murha – Kadonneen tekijän jäljillä Kuusiranta käy läpi mitä esitutkinnassa selvisi ja miten tapausta käsiteltiin eri oikeusasteissa.

Jukka S. Lahti surmattiin 1. joulukuuta 2006. Kuusiranta aloitti tapauksen tutkinnanjohtajana vuonna 2008 ja siirtyi eläkkeelle vuonna 2010 esitutkinnan valmistumisen jälkeen. Sen jälkeen hän sai seurata tapauksen monivaiheista polkua oikeusistuimesta toiseen. Lainvoimaiseksi myöhemmin jäänyt, Anneli Auerin murhasyytteistä vapauttanut tuomio, oli kirjan mukaan hänelle yllätys.

– Kaiken tutkinnasta kertyneen tiedon jälkeen oli hämmästykseni suuri, kun Ulvilan murhan tuomio Vaasan hovioikeudessa iltapäivällä 19.2.2015 ilmoitettiin. Ajattelin, miten tällainen ratkaisu voi olla mahdollinen, varsinkin kun näyttöä oli huomattavasti enemmän kuin aiemmilla käsittelykerroilla. Jo silloin tuli mieleeni kirjoittaa asiasta tutkinnanjohtajan näkökulmasta, Kuusiranta kirjoittaa.

Kirjoitushalu konkretisoitui teokseksi, jossa hän kritisoi Auerin vapauttanutta tuomiota varsin suoraan.

– Vaasan hovioikeuden tekemä johtopäätös ei ole oikea, kuuluu yksi kirjan väliotsikoista.

"Auer on tyytyväinen - kukapa ei olisi" 3:49
Anneli Auer on tyytyväinen Vaasan hovioikeuden vapattavaan päätökseen. "Kukapa ei olisi", sanoi asianajaja Juha Manner tuoreeltaan tuomion jälkeen.

Poliisitutkinta aluksi väärillä urilla: "Olen pahoillani"

Kirjassa käydään muun muassa läpi tutkinnan alun puutteet. Esimerkiksi rikospaikalla olleesta puuklapista löytynyt DNA, jota epäiltiin ulkopuolisen tekijän jättämäksi, paljastuikin lopulta KRP:n teknisen tutkijan jättämäksi. Vaikkei Kuusiranta toiminutkaan tutkinnanjohtajana tutkinnan alkuvaiheessa, kommentoi hän asiaa seuraavasti: 

– Olen pahoillani siitä, että alussa tutkinta lähti väärille urille ja esitutkinta hoidettiin pitkään huolimattomasti. 

Kirjasta välittyy myös Kuusirannan halu vastata Anneli Auerin kirjaan Murhalesken muistelmat, jossa Kuusiranta kokee joutuneensa syyllisen rooliin. Teoksessa käydäänkin huomattavasti läpi sitä, mitkä ovat olleet tutkinnassa tehtyjen valintojen oikeudelliset perusteet.

Puutteellinen näyttö vai huono esitutkinta? Professori selittää Auer-päätöstä 6:44
Puutteellinen näyttö vai huono esitutkinta? Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen selitää Vaasa hovioikeuden päätöstä, joka vapautti Anneli Auerin murhasyytteistä.

"Jokainen voi itse päätellä, mikä jää enää mahdolliseksi selitykseksi tapahtumille"

Kuusirannan ydinteesi on, että tutkinnan alun puutteista huolimatta tutkinnassa suljettiin pois ulkopuolisen tekijän mahdollisuus. 

Kuusiranta viittaa useita kertoja syyttäjän kantaan, jonka mukaan Anneli Auer olisi surmannut puolisonsa Jukka S. Lahden, mutta suoraan hän ei asiaa ilmaise. Rivien välistä näkyvä kanta on kuitenkin ilmeinen.

– Näyttö sulkee mielestäni pois sen mahdollisuuden, että Tähtisentielle olisi tuona marras- ja joulukuun välisenä yönä tunkeutunut tuntematon tekijä surmaamaan Jukka S. Lahden ja poistumaan jättämättä itsestään minkäänlaisia tunnistettavia jälkiä. Tämän jälkeen jokainen voi itse päätellä, mikä jää enää mahdolliseksi selitykseksi tapahtumille, hän kirjoittaa.

Jukka S. Lahti surmattiin yli 70 veitseniskulla ja muulla vakavalla väkivallalla. Tapauksesta on muodostunut yksi Suomen rikoshistorian puhuttavimmista, eikä Kuusiranta vaikuta uskovan, että viimeistä sanaa on asiasta sanottu, välttämättä edes oikeudessa.

– Murha ei rikoksena vanhene koskaan, joten uusia käänteitä voi vielä tapahtua. Ratkaisevia todistajakertomuksia on peruttu syystä tai toisesta, jolloin vanhoistakin tuomioista on voitu hakea purkua korkeimmasta oikeudesta. Mitä tahansa voi siis vielä kuulua Ulvilan jutustakin, hän kirjoittaa.

Anneli Auerin lapsi kertoi jo vuosia sitten ystävälleen, ettei äiti ole tehnyt rikosta – uusia tietoja poikkeuksellisesta tapauksesta 7:34
Anneli Auerin ja Jens Kukan seksuaalirikosjutussa on käynnissä poikkeuksellinen tapahtumasarja, sillä tuomioita vaaditaan purettavaksi. Taustalla ovat Auerin lasten kertomukset. Anneli Auerin lapsi kertoi jo vuosia sitten ystävälleen, ettei äiti ole tehnyt rikosta – videolla käydään läpi uusia tietoja poikkeuksellisesta tapauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat