Pysäyttävä ääninauha, jota myös FBI on syynännyt: Anneli Auerin puhelu hätäkeskukseen tasan 15 vuotta sitten – "Täällä on joku tappaja"

4:20
"Täällä on joku tappaja, tulkaa nopeesti" – kuuntele hätäpuhelu yläpuolelta.

Tasan 15 vuotta sitten tapahtui yksi Suomen historian kiinnostavimmista rikostapauksista. MTV Uutiset julkaisee uudelleen ääninauhan Anneli Auerin puhelusta hätäkeskukseen.

Satakunnassa sijaitsevassa Ulvilan kaupungissa tapahtui 1. joulukuuta kello 2.45 henkirikos. 51-vuotias perheenisä Jukka S. Lahti surmattiin kotiasunnossaan. Paikalla oli Lahden lisäksi hänen vaimonsa Anneli Auer ja neljä lasta.

Auer soitti hätääntyneen puhelun hätäkeskukseen. 

– Tääl o joku tappaja, tulkaa nopeesti, kuuluvat Auerin sanat nauhalla.

Reilut neljä minuuttia kestäneessä puhelussa Auer kertoo, kuinka epäilty puukottaja tuli asunnon ikkunasta sisään. Auer kertoi, että myös hän sai tilanteessa osuman veitsestä.

– Kuka siel hakkaa puukolla, tunneksä sitä? hätäkeskus kysyy.

– Ei se o pimeetä. Mä juoksi puhelimee ku mä pääsin. Löi muaki, tulee näköjää verta.

"Koettiin aikoinaan aika häiritseväksi aineistoksi"

Ulvilan surman hätäpuhelunauhaa on kuunneltu oikeudessa vuosien saatossa satoja ellei tuhansia kertoja. Nauhalta on yritetty löytää jotain, mikä selkeästi todistaisi Anneli Auerin syylliseksi tai syyttömäksi henkirikoksessa.

Nauhaa on kuunneltu jopa aikoinaan jopa FBI:n laboratoriossa, kun puolustus teetti nauhasta omia tutkimuksia.

MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä kuvailee nauhaa keskeiseksi todisteeksi rikostapauksessa. Hätänauhasta on kuitenkin hänen mukaansa todella vaikea tehdä selviä johtopäätöksiä.

– Sitä on tutkittu aivan mielettömän paljon, mutta pulma on siinä, että tämä hätäkeskusnauha on niin heikkolaatuista ja nauhoittaa niin kapealta alueelta, että johtopäätösten tekeminen on hyvin vaikeaa, Sipilä kertoo.

Hätäkeskusnauhoite itsessään on kuitenkin kylmäävää kuultavaa, eikä sitä ole vuosien saatossa kuultu julkisuudessa kovin usein.

– Se koettiin aikoinaan aika häiritseväksi ainestoksi, kun siinä kuuluu myös Auerin lasten ääniä.

Kuuntele ääninauha yläpuolelta löytyvältä videolta. MTV Uutiset on leikannut siitä lapsia koskevat osuudet pois.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja