Ulkoministeriö vahvistaa: Viinasta epäiltiin epäasiallisesta käytöksestä jo New Yorkissa

Ulkoministeriöstä vahvistetaan MTV Uutisille, että suurlähettiläs Jarmo Viinaseen on kohdistunut epäilyjä asiattomasta käytöksestä jo silloin, kun hän työskenteli Suomen YK-suurlähettiläänä New Yorkissa vuosina 2009-2014 ennen siirtymistään Tukholmaan.

Ministeriön alivaltiosihteeri Pirkko Hämäläinen myöntää, että samanlaisia epäilyjä kuin Tukholmassa on ollut myös New Yorkissa.

– New Yorkissa on paikallisesti käsitelty tällaista asiaa, Hämäläinen sanoo.

– Voitteko paljastaa, millaisesta tapauksesta oli silloin kyse?

– Sen suhteen en halua enempää kommentoida.

– Mutta jotain vastaavaa on silloin selvitetty?

– Kyllä siellä on ollut samantyyppisistä asioista kysymys.

– Ja nimenomaan liittyen Viinaseen?

– Kyllä.

– Mutta asia ei silloin aikanaan johtanut sen pidemmälle?

– Asia on siellä meidän työyhteisön hyvän oppaan mukaisesti käsitelty paikallisesti.

Viinasen pestin päättymiselle tuli tänään sinetti

Tänään varmistui lopullisesti, että Jarmo Viinasen pesti Tukholman-suurlähettiläänä päättyy 19. syyskuuta. Asia oli esillä valtioneuvoston istunnossa ja presidentin esittelyssä.

Tapauksen taustalla on ulkoministeriön lähetystöön tekemä sisäinen tarkastus. Se tehtiin, koska Viinasta oli syytetty sopimattomasta käytöksestä. Ministeriön mukaan tarkastuksessa ilmeni epäasiallista kohtelua.

Hämäläisen mukaan seuraavaksi arvioidaan sitä, onko Viinanen käyttäytynyt asemansa ja tehtäviensä edellyttämällä tavalla. Tämä tarkastelu tehdään virkamieslain neljännentoista pykälän mukaisesti.

– Nyt käsittely alkaa virkamieslain mukaisesti. Tähän mennessä olemme kotiuttaneet hänet ulkoasiainhallintolain nojalla, jonka mukaan me kaikki diplomaattiuran virkamiehet olemme siirtymävelvollisia.

Vielä ei ole selvillä, mihin tehtäviin Viinanen siirtyy.

– Nyt hän siirtyy normaalisti Helsinkiin, ja etsimme hänelle tehtävän ulkoasiainministeriöstä.

Viinasen tapaus harvinainen

Hämäläisen mukaan Viinasen tapaus on hyvin harvinainen, eikä hän muista omalta uraltaan vastaavaa.

– Minä toivon niin, että työnantajatoiminta ulkoministeriössä on sellaista, että jokainen työntekijä voi luottaa siihen, että työnantaja kantaa oman vastuunsa. Mehän olemme panostaneet tässä talossa työhyvinvointiin viimeisen kuuden vuoden aikana hyvinkin vahvasti ja uskon, että meidän suurlähettiläs- ja johtajakunta on erittäin vastuuntuntoista ja tekee hyvää työtä.

Jarmo Viinanen ei halunnut tänään kommentoida asiaa MTV Uutisille. 

Lue myös:

    Uusimmat