Tiukkoja kysymyksiä Haavistolle: Ulkoministeriön ammattijärjestö vaatii selitystä konsulipäällikön siirrolle – lue avoin kirje kokonaan

5:20
Pekka Haavisto oli ulkoasiainvaliokunnan kuultavana toissapäivänä al-Holin suomalaisia koskevan kohun takia. Näin hänen selvitykseensä reagoitiin.

Ulkoasianhallinnon henkilöstön ammatillinen etujärjestö UHVY vaatii vastauksia konsulipäällikkö Pasi Tuomisen tapaukseen liittyen.

Avoimen tiedotteen mukaan Pasi Tuomisen aseman horjuttaminen on herättänyt henkilöstön parissa ihmettelyä ja huolta. Henkilöstö myös kritisoi sitä, että se on saanut asiasta tietoa lähinnä median välityksellä.

Haavisto kiisti toissapäivänä tiedotustilaisuudessa, että hän olisi painostanut konsuliasioiden päällikköä Tuomistaväistymään.

UHVYn mukaan avoin kysymys on esimerkiksi se, miten ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on voinut omalla päätöksellään muuttaa ministeriön työjärjestystä ja siirtää Tuomisen työtehtäviä toiselle virkamiehelle.

Kirjeestä uutisoi ensin Ilta-Sanomat.

Kirjeessä tiukkoja kysymyksiä

Tapauksen poikkeuksellisuuden vuoksi MTV Uutiset julkaisee avoimen kirjeen kokonaisuudessaan alla.

Olemme seuranneet UHVYssä kiinnostuksella taloamme kuohuttanutta konsulipäällikkö Pasi Tuomisen tapausta. Kyseessä on vakava asia, joka vaatii perusteellista selvittämistä.

Hyvässä työpaikassa kriisit käsitellään aina myös oman henkilökunnan kanssa. Avoin keskustelukulttuuri on toimivan työyhteisön ydin. Näin ei ole meillä nyt tapahtunut, vaan olemme joutuneet keräämään tietomme pääasiassa mediasta ja huhupuheista käytäviltä. Sisäisesti asiasta on tiedotettu vain konsulipalveluissa, jossa osastosta vastaava alivaltiosihteeri on käynyt puhumassa. Me muut olemme informaatiossa lähinnä Ilta-Sanomien varassa.

Kun keskeisessä asemassa olevan osastopäällikön asemaa horjutetaan, henkilöstö on syystä huolissaan. Tämä ei ole mikään yhdentekevä asia, jonka voi ohittaa olankohautuksella. Tapaus ja tiedon puute ovatkin herättäneet henkilöstön parissa melkoista ihmettelyä ja epätietoa. Esimerkiksi meiltä UHVYstä on kyselty asiasta UE:ta myöten. Tämä kertoo erittäin huonosta johtamisesta kriisitilanteessa.

Henkilöstöllä on useita huolia ja kysymyksiä. Tässä niistä tärkeimmät:

– Entä jatkossa, joutuuko esimerkiksi poliittisen osaston päällikkö seuraavaksi lähtemään, jos ministeri ei satu pitämään hänen näkemyksistään?

– Miten ministeri voi omalla päätöksellään muuttaa ministeriön työjärjestystä ja ottaa pois tehtäviä ao. osastopäälliköltä sekä siirtää niitä toiselle, virkamatkalle määrätylle virkamiehelle?

– Olisi hyvä kuulla, miten virkamiesjohto on puolustanut Tuomista. Vai onko puolustanut lainkaan?

– Nyt on syntynyt käsitys, että asiasta ei ole mediassa tai muuallakaan tullut vielä esille kaikki. Onko mahdollista, että tässä asiassa joku olisi vääristellyt tekemisiään?

– Millä tavoin, millä perustein ja kenen kautta ministeri on vaatinut Tuomisen siirtämistä pois konsulipäällikön tehtävästä?

–Miksi tässä yhteydessä puhutaan siirtymävelvollisuudesta? Tuominen on vasta hiljattain määrätty konsulipäällikön tehtävään uudelle määräaikaiselle kolmivuotiselle kaudelle, eikä hän itse ole esimerkiksi hakeutunut suurlähettilääksi. Kuten tiedetään, diplomaattiuran virkamiehen siirtymävelvollisuus lähtökohtaisesti koskee vain siirtymisiä ministeriön ja suurlähetystöjen tehtävien välillä.

Pyydämme tietoja, pyydämme faktoja. Henkilökunnalla on oikeus tietää ja ymmärtää. Talon johdon nollalinja sisäisessä tiedottamisessa ei kelpaa meille. Me emme voi työskennellä iltapäivälehtien tiedon varassa.

Puheenjohtaja

Juha Parikka

UHVY ry  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja