Mainos

Ulkoministeri Soini vahvistaisi EU:ta turvallisuusyhteisönä – "Tulevaisuus on vaakalaudalla"

2:18

Monien samanaikaisten kriisien koetteleman EU:n pitäisi vahvistaa rooliaan turvallisuusyhteisönä, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Esimerkiksi hybridiuhkien osalta EU:lla on mahdollisuus olla Natoa kokonaisvaltaisempi toimija, koska sen keinovalikoima on laajempi, Soini arvioi.

Soinin mukaan on paradoksi, että EU-kansalaiset ovat menettäneet uskoaan unioniin samalla kun sen pitäisi olla jäsenilleen entistäkin tärkeämpi EU:n ulkopuolelta tulevien haasteiden takia. 

– Euroopan turvallisuus ja koko EU:n tulevaisuus ovat vaakalaudalla, ulkoministeri Timo Soini kuvasi tilannetta Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa. 

EU:ta koettelevat samaan aikaan pakolais- ja eurokriisi, Britannian mahdollinen EU-ero sekä kiristyneet kansainväliset suhteet. 

Soinin mukaan suhteessa Venäjään on pidettävä kiinni kansainvälisen oikeuden ja Euroopan turvallisuuden periaatteista. Eli pakotteiden purkamisen aika ei ole vielä, hän sanoi viitaten Krimin laittomaan liitämiseen Venäjään ja Itä-Ukrainan tilanteeseen. 

– Suhteiden parantumisen täytyy pysyä lopullisena tavoitteena. Tämä parantuminen riippuu paljolti Venäjästä. 

Pakolaiskriisin osalta Soini vaikutti olevan hieman huolissaan henkilövaihdoksista Turkin hallituksessa, muun muassa pääministeri Ahmet Davutoglun syrjäyttämisestä. Tämä ei saa hänen mukaansa vaikuttaa EU:n ja Turkin sopimaan yhteistyöhön pakolaisten palauttamisessa.  

– On äärimmäisen tärkeää, että molemmat osapuolet täyttävät velvollisuutensa sovitulla tavalla, Soini korosti.  

2:50

1:34

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.